05.05.2021 10:16
ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, s obzirom da je, kako navodi, situacija s covidom pod kontrolom, a čuju se i izjave o završetku trećeg epidemijskog vala.
Otvaranje koje traži UGP uključuje event industriju, ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, kao i održavanje vjenčanja i sajmova. "Budući da je situacija s virusom covid-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, op.a.) 3. svibnja istaknuo da je “završen treći val” te da je sve manje zaraženih, smatramo da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima. Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret 'zatvaranja' u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad", stoji u dopisu UGP-a voditelju Nacionalnog stožera civilne zaštite Davoru Božinoviću.

UGP smatra da se od 15. svibnja treba dopustiti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, kao i da se treba dozvoliti održavanje vjenčanja i sajmova, uz upute Nacionalnog stožera i poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Navodi i da poduzetnici i obrtnici kojima je ograničen ili zabranjen rad u zatvorenim prostorima zahtijevaju od Nacionalnog stožera jasan plan otvaranja i upute kojima se mogu voditi, s obzirom da ni jedna tvrtka ne može opstati u neizvjesnosti niti planirati svoje poslovanje u ovakvim uvjetima. Iz UGP-a su ustvrdili i da su mnogobrojne europske države početkom godine predstavile planove otvaranja event i kulturne industrije no da, nažalost, Hrvatska još uvijek nema nikakav plan, a da su poduzetnici i njihovi zaposlenici prepušteni sami sebi. "Neizvjesna situacija utjecat će ne samo na event i kulturnu industriju, već i na turizam koji je okosnica hrvatskog gospodarstva. Budući da niste objavili plan Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodite u pitanje rezervirane turističke aranžmane kao i buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati. Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje te opstanak poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj. Stoga smatramo da je otvaranje gospodarstva u svibnju ključan potez", poručili su iz UGP-a. Iz UGP-a su rekli i da Vlada nije osigurala nadoknadu fiksnih troškova za sve djelatnosti s velikim padom prometa kao i da nema osiguranih financijskih sredstava u fondu za oporavak, što znači da poduzetnike čeka vrlo izazovno i neizvjesno razdoblje.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.