03.05.2021 15:58
ZAGREB, 3. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatski startup Revuto najavio je u ponedjeljak na online konferenciji za medije da izlazi na prvi tzv. token sale na blockchain platformi Cardana, kao jednoj od atraktivnijih u svijetu, s ciljem da prikupi 8 milijuna eura za svoj daljnji razvoj.
Token sale znači da se investicija ne prima u uobičajenim valutama poput dolara ili eura, već u kriptovaluti, točnije ADA valuti, službenoj valuti platforme Cardano. Revuto će time biti i prvi projekt koji će dobiti financiranje u toj valuti. Privatni token sale kreće danas, 3. svibnja, a javna prodaja kreće 18. svibnja. Povodom tog posla, Vedran Vukman iz Revuta poručio je da je digitalna imovina koja se temelji na blockchainu transparentna i da daje korisnicima kontrolu nad sredstvima. Revuto to čini i s pretplatama, za koje su specijalizirani, budući da je njegov glavni proizvod mobilna aplikacija-rješenje za upravljanje pretplatama putem jedinstvenog sučelja, koja pomaže korisnicima da drže pod kontrolom svoje periodične troškove povezane s pretplatama."Kriptovalute pružaju značajne prednosti u smislu obrade plaćanja u usporedbi sa zastarjelim centraliziranim rješenjima. Vjerujem da će Cardano igrati vodeću ulogu u nadolazećoj digitalnoj revoluciji i zbog toga smatramo da je izgradnja naše decentralizirane platforme na Cardanu bio jedini izbor i da ćemo uspjeti u naumu unijeti revoluciju u svijet pretplata", kazao je Vukman,Nikola Glumac s platforme Cardano, pak, poručio je da su trenutno najatraktivnija blockchain platforma u svijetu, i to kao razvijeniji blockchain treće generacije koji kombinira osobine prethodnih generacija i mijenja se kako bi ispunio nove potrebe korisnika, kao i da je ponosan da prvi token sale i prvi projekt na toj platformi dolazi baš iz Hrvatske.

Predsjednica Uprave Revuta Josipa Majić naglasila je da taj fintech startup ima rješenje za pretplate, čime se može uštedjeti vrijeme, energija i novac te je izrazila uvjerenje da će s obzirom da pretplate rastu po stopi od 100 posto godišnje one opstati i postati neodvojivi dio svakodnevnog života. Inače, prosječni europski potrošač troši 130 eura mjesečno na pretplate, što čini oko 5 posto njegovih ukupnih mjesečnih troškova."Vjerujemo da nitko više ne bi trebao plaćati pretplate za usluge koje više ne želi ili ne koristi, a naš je primarni cilj to omogućiti. Ideja je maksimizirati vrijednost postojećih pretplata pojednostavljivanjem procesa plaćanja i zaštitom klijenata od skrivenih naknada i troškova za usluge koje koriste", istaknula je Majić.Iz tog su startupa upozorili potrošače da provjeravaju svoje pretplate, jer ih to gotovo petina nikada ne radi, a onda oko pola njih često plaća proizvode i usluge koje ili više ne koriste ili ih ne smatraju vrijednima svog novca. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.