27.04.2021 12:44
SAN CUPPERTINO, 27. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki div Apple povećao je ciljanu potrošnju u matičnom SAD-u u idućih pet godina za 80 milijardi dolara, na 430 milijardi dolara, i najavio milijardu dolara ulaganja u novi istraživački centar.
Novi iznos obuhvaća potrošnju na podatkovne centre, kapitalne izdatke i troškove kreiranja televizijskih sadržaja u 20 saveznih država.Uključuje i potrošnju dobavljača sa sjedištem u SAD-u, iako u Appleu ne navode hoće li obuhvatiti samo robu proizvedenu u matičnoj državi.Najavili su i milijardu dolara ulaganja u novi kampus i inženjersko središte u Sjevernoj Karolini s do 3.000 zaposlenika koji će se baviti strojnim učenjem, umjetnom inteligencijom, softverom i drugim tehnološkim područjima.

Planiraju i fond od 100 milijuna dolara za potporu školama u Sjevernoj Karolini i 110 milijuna dolara za izgradnju infrastrukture kao što su širokopojasni Internet, ceste, mostovi i javne škole.Usvojili su i ambicioznije planove zapošljavanja u saveznim državama Colorado, Massachusetts i Washington kako bi otvorili zacrtanih 20 tisuća novih radnih mjesta do 2026. U matičnoj Kaliforniji namjeravaju zaposliti ukupno 8.000 radnika, uključujući 5.000 u San Diegu i 3.000 u Culver Cityju na području Los Angelesa.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.