27.04.2021 12:42
KOPENHAGEN, 27. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Danska logistička tvrtka A.P. Moller Maersk izvijestila je u utorak o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju i podigla procjenu globalne potražnje za prijevozom tereta, upozorivši na uska grla u nabavnim lancima i nestašicu kontejnera.
U prva tri ovogodišnja mjeseca obujam prevezenog tereta u Maerskovom odjelu Ocean porastao je 5,7 posto, uz skok prosječnih vozarina za 35 posto. Preliminarni prihod iznosio je u prvom tromjesečju 12,4 milijarde dolara, što znači da je poskočio 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju Maerskovi podaci.Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je četiri milijarde dolara i gotovo je tri puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.Dobit prije kamata i poreza (EBIT) poskočila je na 3,1 milijardu dolara, s 552 milijuna dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju."Glavni je razlog kontinuirano dobrih rezultata još uvijek iznimna situacija na tržištu, s rastućom potražnjom koja dovodi do uskih grla u lancu opskrbe i manjka kontejnera“, tumači Maersk.

Kompanija je podigla procjenu ovogodišnje EBITDA s 8,5 do 10 milijardi na 13 do 15 milijardi dolara.Procjena dobiti prije kamata i poreza podignuta je na devet do 11 milijardi dolara, s 3,2 do 6,3 milijarde.Danska kompanija očekuje da će se iznimno stanje na tržištu protegnuti do četvrtog tromjesečja, povisivši procjenu rasta globalne potražnje za prijevozom tereta s tri do pet na pet do sedam posto, uglavnom zahvaljujući kineskom i američkom izvozu.Kompanija će kompletno poslovno izvješće za prvo tromjesečje objaviti 5. svibnja.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.