21.04.2021 14:20
ZAGREB, 20. travnja 2021. (Hina) - Predstavnici udruge "Društvo dioničara Hrvatskog Telekoma" u srijedu su ustvrdili da HT dioničarima isplaćuje preniske dividende, a iznijeli su i tvrdnje o netransparentnom prikazivanju informacija o poslovanju HT-a.
Na konferenciji za medije ispred sjedišta HT-a, Hrvoje Šimić kao predstavnik nekoliko dioničara je ustvrdio da su unatrag nekoliko godina značajna novčana sredstva, čak više od dvije milijarde kuna, beskamatno bila plasirana povezanim poduzećima Deutsche Telekoma u Nizozemskoj."Time je oštećen i HT i dioničari zbog manje isplaćenih dividendi", ustvrdio je Šimić.Rekao je i da su kompanije, sukladno europskoj direktivi koja je unesena u hrvatsko zakonodavstvo, obavezne prijavljivati sve transakcije s povezanim osobama, osobito s vladajućim društvima."HT ustrajno ne postupa po tim odredbama a nadležne institucije ne kontroliraju poslovanje HT-a i ne žele omogućiti da se na Zagrebačkoj burzi prikazuju sve informacije, odnosno da se vidi kako HT beskamatno financira Deutsche Telekom", istaknuo je Šimić.Predlaže da se stoga taj novac iz DT-a vrati i isplati povećana dividenda. Time, bi, rekao je Šimić, automatski rasla cijena dionica što bi bilo u interesu svih dioničara.Naime, konferencija za medije je održana uoči Glavne skupštine HT-a, zakazane za 23. travnja, i predaje protuprijedloga dioničara HT-a Boška Bojanovića, kojim predlaže isplatu dividende u iznosu od 19,82 kuna, naspram predloženih osam kuna po dionici. 

Predsjednik udruge Društvo dioničara Hrvatskog Telekoma Mladen Dragičević je istaknuo da je udruga osnovana s ciljem zaštite vrijednosti dionica svih dioničara, kao i zbog borbe za isplatu većih dividendi.Apostrofirao je da je on, kao i većina malih dioničara, 2007. kupio paket dionica HT-a za 38 tisuća kuna, a paket je prodao 2015. godine i za njega dobio 10.660 kuna Matematički gledano, pojasnio je Dragičević, od kupnje tih dionica, koje su tada bile prikazane kao najisplativije, do njihove prodaje on i i brojni drugi dioničari su izgubili 70 posto uloženog.Dragičević je pozvao sve građane koji su dioničari HT-a da se pridruže udruzi."Naše je pravo da se zajednički borimo za povećanje vrijednosti naše dionice i isplatu dividende", poručio je.Istaknuo je da dionice HT-a imaju dominantni udjel u Fondu hrvatskih branitelja, pa je pozvao i taj fond da se priključi udruzi u njenim akcijama.Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović je pružio podršku udruzi, a i podsjetio da je društvo Potrošač još 2004. u ime 48 tisuća građana podnijelo kolektivnu tužbu zbog obračunskih jedinica poziva, a kako hrvatsko pravosuđe po tom pitanju još nije donijelo konačan pravorijek te je tužba još uvijek na sudu.No istaknuo je kako je tržište "odradilo" svoje i da su svi telekomi poslije počeli obračunavati potrošnju prema stvarnom korištenju usluge, pa tako je primjerice nečiji poziv trajao minutu i 16 sekundi, toliko će mu i biti naplaćeno, dok se prije potrošnja "zaokruživala" na dvije minute.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.