21.04.2021 14:23
AI
BRUXELLES, 21. travnja 2021. (Hina) - Europska komisija je u srijedu predložila novi pravni okvir za umjetnu inteligenciju koji bi trebao pojačati povjerenje korisnika, jamčiti sigurnost i poštovanje temeljnih prava i potaknuti ulaganja i inovacije u tom području.

“Povjerenje u umjetnu inteligenciju je imperativ, a ne tek zgodna opcija. Ovo su važni propisi kojima Unija predvodi razvoj novih globalnih normi koje će biti jamstvo povjerenja u umjetnu inteligenciju. Postavljajući standarde možemo otvoriti put razvoju etične tehnologije u svijetu i pritom očuvati Unijinu konkurentnost”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.Nova Uredba o umjetnoj inteligenciji Europljanima će biti jamstvo povjerenja u ono što umjetna inteligencija nudi.“Umjetna inteligencija je sredstvo, a ne cilj. Postoji već desetljećima, ali zahvaljujući računalnoj snazi dosegla je nove mogućnosti. To znači golem potencijal u najrazličitijim područjima kao što su zdravlje, promet, energetika, poljoprivreda, turizam ili kibernetička sigurnost”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.Nova će se pravila izravno primjenjivati na isti način u svim državama članicama na temelju definicije umjetne inteligencije koja je prilagođena budućim okolnostima. U njihovoj je izradi korišten pristup koji se temelji na procjeni stupnja rizika.Tako će neprihvatljiv rizik predstavljati sustavi koji se smatraju jasnom prijetnjom sigurnosti, sredstvima za život i pravima ljudi i bit će zabranjeni. To obuhvaća sustave ili aplikacije umjetne inteligencije koji manipuliraju korisnikovim ponašanjem kako bi zaobišli njegovu volju (npr. igračke s glasovnom pomoći koje potiču opasno ponašanje maloljetnika) i sustave koji državama omogućuju „društveno vrednovanje”.

Kao visokorizični smatrat će se sustavi  umjetne inteligencije koji obuhvaćaju tehnologiju koja se upotrebljava u kritičnoj infrastrukturi (npr. prometnoj), onu koja može ugroziti život i zdravlje građana u strukovnom obrazovanju ili osposobljavanju  te onu koje osobi može odrediti pristup obrazovanju i usmjeriti profesionalni život (npr. bodovanje ispita).U visokorizičine spada i primjena umjetne inteligencije u robotski potpomognutim kirurškim zahvatima, u zapošljavanju, kadrovskom upravljanju i pristupu samozapošljavanju (npr. softver za razvrstavanje životopisa u postupcima zapošljavanja), u osnovnim privatnim i javnim uslugama (npr. ocjenjivanje kreditne sposobnosti koje građanima može uskratiti mogućnost da podignu kredit), provođenju zakona gdje se može kositi s temeljnim pravima građana (npr. evaluacija pouzdanosti dokaza), upravljanju migracijama, azilom i granicama (npr. provjera vjerodostojnosti putnih isprava).Za visokorizične sustave vrijedit će stroge obveze koje moraju ispuniti prije stavljanja na tržište. To uključuje odgovarajuće sustave procjene i smanjenja rizika, visoku kvaliteta ulaznih podataka kako bi se smanjili rizici i diskriminatorni rezultati, evidentiranje aktivnosti radi sljedivosti rezultata, podrobnu dokumentaciju sa svim informacijama o sustavu i njegovoj namjeni koje su potrebne tijelima za ocjenjivanje sukladnosti, jasne i primjerene informacije za korisnike, kao i odgovarajuće mjere ljudskog nadzora radi minimiziranja rizika.Primjerice, strogim uvjetima podliježu svi sustavi daljinske biometrijske identifikacije jer ih se smatra visokorizičnima. Njihova je upotreba u stvarnom vremenu u javnim prostorima u načelu zabranjena.Iznimke su strogo definirane, regulirane i ograničene na najnužnije situacije, npr. kad se koriste u potrazi za nestalim djetetom, za sprečavanje konkretne i neposredne terorističke prijetnje ili za otkrivanje, lociranje, identificiranje ili istragu protiv počinitelja teškog kaznenog djela ili osumnjičenika za takvo djelo. Takvu upotrebu mora odobriti sudsko ili drugo neovisno tijelo i mora biti ograničena vremenski, zemljopisno i na određene baze podataka.

Ograničeni rizik predstavljaju sustavi umjetne inteligencije s posebnim obvezama u pogledu transparentnosti: Korisnici sustava kao što su chatbotovi trebali bi znati da je riječ o interakciji sa strojem kako bi mogli utemeljeno odlučiti žele li se upustiti u nju ili odustati.Što se tiče minimalnog rizika, prijedlog propisa omogućuje neograničeno korištenje umjetne inteligencije u videoigrama ili filtrima za neželjenu e-poštu. U tu kategoriju spada većina sustava umjetne inteligencije. Nacrt uredbe ih ne regulira jer su ti sustavi slabo ili nimalo rizični za prava i sigurnost građana.

Komisija je predložila i novu uredbu o novim strojevima, koja će zamijeniti postojeću direktivu o strojevima.Strojevi obuhvaćaju raznovrsne proizvode za osobnu i profesionalnu upotrebu: robote, kosilice, 3D pisače, građevinske strojeve, industrijske proizvodne linije i druge.Direktiva o strojevima, koju će zamijeniti nova Uredba o strojevima, definirala je zdravstvene i sigurnosne uvjete za strojeve. Novom će se uredbom zajamčiti sigurnost nove generacije strojeva za korisnike i potrošače te potaknuti inovacije.Sigurnosni rizici sustava umjetne inteligencije obuhvaćeni su Uredbom o umjetnoj inteligenciji, a novom Uredbom o strojevima uredit će se sigurna integracija tih sustava u strojeve općenito. Poduzeća će morati provesti samo jedno ocjenjivanje sukladnosti.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.