20.04.2021 16:20
VARAŽDIN, 20. travnja 2021. (Hina) - Varaždinsko bučino ulje osvojilo je u Bruxellesu na 60. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selectionu tri zlatne medalje za kvalitetu, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače. 
Zlatne medalje na tom uglednom svjetskom natjecanju ove su godine osvojila tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) - Kolenko iz Nedeljanca, Kurtek iz Šemovca i Vidaček iz Seljanca.To je još jedan dokaz kvalitete varaždinskoga bučinog ulja, prvog takvog ulja zaštićenog u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji za novinare, uz podsjećanje da su lani na tom natjecanju dva varaždinska bučina ulja (Andreje Petrović iz Varaždina i Matije Patrčević iz Nove Vesi Petrijanečke) dobila zlatne medalje za kvalitetu. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek objasnio je kako je na Monde Selectionu 2021. svih 3100 proizvoda bilo podvrgnuto strogoj analizi, testiranju i kušanju te da su zato tri zlatne medalje izniman uspjeh i definitivna potvrda svjetske vrijednosti varaždinskoga bučinog ulja. 

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je da je riječ o rezultatu koji prelazi i njegova najoptimističnija očekivanja.Hrvatska je kao zemlja s razlogom poznata po svome gospodarstvu i prehrambenim proizvodima. Međutim, sva ta kvaliteta koju Hrvatska ima do sada ni u jednom svom proizvodu nije doživjela tako jedinstvena svjetska priznanja, rekao je Čačić, dodajući kako je varaždinsko bučino ulje jedini proizvod iz Hrvatske koji je uspio dobiti zlatne medalje za kvalitetu na najvećemu svjetskom sajmu proizvoda na kojem sudjeluje više od 90 zemalja s 3100 proizvoda.Taj odličan rezultat pokazuje i dobar rad Udruge "Varaždinsko bučino ulje", njihovo kontinuirano učenje, praćenje tehnologija i razvoja, zahvaljujući čemu proizvode odličnu sirovinu i bučino ulje isporučuju bez ikakvih mikseva, istaknuo je."Kvalitetu imamo, tržište nije upitno jer konkurencija ne postoji, ostala ulja nisu ulja iste lige. Ovo je liga prvaka i u toj ligi prvaka je samo varaždinsko bučino ulje", zaključio je Čačić.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.