20.04.2021 16:16
ZAGREB, 20. travnja 2021. (Hina) - Zagrebački Ured za programe i projekte Europske unije odgovorio je u utorak na “paušalne i neutemeljene kritike” kandidata u predizbornoj kampanji o nedovoljnom korištenju novca iz fondova EU-a, istaknuvši da je Grad od 2017. do 2020. ostvario 616,1 milijuna kuna EU-ovih prihoda. 
Ne navodeći o kritikama kojih kandidata se radi, iz Ureda poručuju da su Grad Zagreb, gradske ustanove i trgovačka društva od 2017. prijavili 624 projekta ukupne vrijednosti 7,2 milijarde kuna, a u istom razdoblju uspješno proveli 252 projekta ukupne vrijednost 1.8 milijardi kuna, dok je u provedbi 301 projekt ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna.Kažu da je po zadnjim izvješćima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o stanju ugovorenosti sredstava dostupnih Hrvatskoj samo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija do kraja 2020. godine u Hrvatskoj ukupno ugovoreno 7536 projekata vrijednosti 63,38 milijardi kuna, od čega na području Zagreba 29,12 posto.“Podsjećamo kako je jedan od osnovnih ciljeva Kohezijske politike konvergencija, odnosno poticanje razvoja nerazvijenih regija, sukladno tome Grad Zagreb kao najrazvijenija županija ima ograničene inicijalne mogućnosti korištenja EU-ovih sredstava”, stoji u priopćenju.

Unatoč ograničenjima, Grad Zagreb iznimno je uspješan u korištenju EU-ovih sredstava, a među projektima koji se provode “gotovo da i nema područja nadležnosti Grada u kojima se ne provodi neki EU-ov financirani projekt”Podsjećaju da u tako financirane projekte pripadaju rekonstrukcija rotora Remetinec, modernizacija tramvajske infrastrukture, nabavke autobusa, modernizacija pothodnika, 16 projekata energetske obnove vrtića i škola, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i dr.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.