19.04.2021 11:07
ZAGREB, 19. travnja 2021. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu obustavio je skraćeni stečaj nad Kiklop filmom d.o.o., produkcijskom tvrtkom Andrije i Antuna Vrdoljaka, i to nakon što je pokretanje redovnog stečaja zatražila samoborska tvrtka Gripfilm d.o.o koja od tvrtke Vrdoljakovih potražuje oko 420.000 kuna.
Sud će po pravomoćnosti rješenja otvoriti redovni stečaj Kiklop filma d.o.o., a ta je odluka uslijedila nakon što su se na sudski oglas objavljen krajem veljače odazvali zastupnici Gripfilma i u zakonskom roku platili predujam za pokretanje predloženog redovnog stečaja.S druge strane, Kiklop film sredinom ožujka dostavio je dopis zagrebačkom Trgovačkom sudu u kojem se isticalo da nema pokretnu i nepokretnu imovinu te nije sposobna podmiriti dospjele obaveze zbog kojih je Financijska agencija (Fina)pokrenula skraćeni stečajni postupak.Dopis koji je potpisao Andrija Vrdoljak, sin redatelja i generalnog direktora  HRT-a od 1991.do 1995. Antuna Vrdoljaka, uslijedio je nakon sudskog poziva da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja podnese popis imovine i obaveza tvrtke s više od tri milijuna kuna utvrđenog duga. Kiklop film, tvrtka koja je, između ostaloga, producirala seriju i film “General” je bila i blokirana, a  zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka podnijela je Financijska agencija (Fina)

Tvrtka je u vlasništvu oca i sina Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak naveden je i kao direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu registrirane 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala.Najveći projekt Kiklop filma - serija “General” o životnom putu generala Ante Gotovine bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.Konkretno, u medijima se isticalo da je Hrvatski audovizualni centar (HAVC) platio 4,2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9,6 milijuna kuna. Kako se navodilo, taj film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1,8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.Nakon završetka projekta “General”, neki od sudionika su istupili u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.