16.04.2021 15:12
ZAGREB, 16. travnja 2021. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je u petak pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti potpore 11,8 milijuna kuna.
Kroz operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", proizvođačima krumpira su omogućena ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, ukupne vrijednosti projekata veće od 19,4 milijuna kuna.Moderni sustavi provjetravanja i hlađenja, kao i reguliranja vlage, omogućit će unaprjeđenje proizvodnog procesa, osiguranje materijalnih uvjeta za prihvat i čuvanje krumpira u skladištu bez upotrebe klorprofama, smanjenje korištenja kemijskih preparata i višestruku korist za okoliš te će osigurati nastavak proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvođača na tržištu, navodi Ministarstvo u priopćenju.Naime, nakon što je Europska komisija ukinula odobrenje za korištenje aktivne tvari klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, javila se žurna potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

Stoga je Ministarstvo putem natječaja iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, kojima će se osigurati preduvjeti ne samo za nastavak proizvodnje, već i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača, unatoč otežanoj okolnosti zabrane upotrebe klorprofama.Taj je natječaj rezultat konstruktivnog dijaloga i razumijevanja između proizvođača krumpira i Ministarstva poljoprivrede, ističe u priopćenju državni tajnik Zdravko Tušek.Po podatcima koje je iznio, s današnjih pet ugovora dodijeljeno je ukupno 18 ugovora u vrijednosti odobrene potpore od 67,3 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 103 milijuna kuna. "Osim što natječajem rješavamo ozbiljan problem i poremećaj u sektoru, njime, putem uvećanog iznosa potpore, potičemo i mlade poljoprivrednike na uključivanje i proizvođače na udruživanje. Na isti način - sustavno i sveobuhvatno - ćemo pristupati u kreiranju i realizaciji budućih interventnih mjera, ali i mjera ruralnog razvoja", poručio je Tušek.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.