16.04.2021 15:12
ZAGREB, 16. travnja 2021. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatražila je u petak da se na listu za prioritetno cijepljenje uvrste djelatnici u trgovini i graditeljstvu te oni koji svakodnevno rade sa zaraznim medicinskim otpadom i na grobljima, budući da su izravno ugroženi pandemijom covida-19.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher ističe kako su zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno  više izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom, odnosno mogućnost potencijalnog širenja zaraze je veća."Dolazi turistička sezona, a trgovci su itekako važni u ukupnoj turističkoj ponudi zemlje, posebno kada znamo da će postotak procijepljenosti populacije turistima biti jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije“, poručio je Zaher.Navodi da je u djelatnosti trgovine u 2020. godini bilo ukupno 205.655 zaposlenih, odnosno da 15,2 posto svih zaposlenih u pravnim osobama. Najviše je bilo zaposlenih u trgovini na malo i to njih 115.352.Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj naglašava da je u građevinskoj djelatnosti aktivan velik broj djelatnika koji su u izravnom međusobnom kontaktu i u doticaju s velikim brojem ljudi, a nisu u mogućnosti držati se propisanog razmaka."Sanacija šteta i obnova nakon elementarne nepogode uzrokovane potresom dodatno su aktivirali građevinsku djelatnost stoga smatramo kako i građevinske djelatnike treba uvrstiti u akcijski plan za cijepljenje zajedno s ostalim prioritetnim skupinama, ali nakon što se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici“, poručila je Čagalj.

HGK je zatražila prioritetno cijepljenje i za zaposlene u poduzećima koja rade sa zaraznim medicinskim otpadom kao i za one što se bave održavanjem groblja, ukopima, organizacijom sprovoda i srodnim djelatnostima.Naime, djelatnici tvrtki koji su u svakodnevnom kontaktu sa zaraznim medicinskim otpadom u kontaktu su i s otpadom koji je potencijalno inficiran s koronavirusom i trebalo bi ih se, kažu u komori, tretirati jednako kao i pomoćno osoblje u samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Radi se o samo šest tvrtki na području čitave Hrvatske koje zapošljavaju 174 djelatnika.Djelatnici tvrtki koji se bave održavanjem groblja i srodnim djelatnostima jedni su od najugroženijih skupina jer operativno postupaju s pokojnicima preminulima od posljedica bolesti Covid-19 kao i s velikim brojem obitelji i ožalošćenima na sprovodima, a kako se uglavnom radi o manjim tvrtkama ne postoji mogućnost organiziranja  smjenskog rada, upozorava HGK.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.