16.04.2021 15:13
auti
FRANKFURT, 16. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Rastuća kineska potražnja za automobilima marke Mercedes-Benz i više cijene povećale su dobit njemačkog proizvođača luksuznih automobila Daimlera u prvom tromjesečju, pokazuje preliminarno izvješće, objavljeno u petak.

Prilagođena dobit prije kamata i poreza skočila je u prvom tromjesečju na pet milijardi eura, sa 719 milijuna eura u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su rezultate pritisnula ograničenja uvedena radi suzbijanja prvog vala pandemije koronavirusa.U odgovarajućem razdoblju 2019. godine iznosila je 2,3 milijarde eura.Kompanija je u razdoblju od siječnja do ožujka u Kini prodala 220.529 vozila marke Mercedes-Benz, za 60 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U Europi prodali su ih 192.302, tek 1,8 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.„Povoljan zamah prodaje u Mercedes-Benz Carsu nosile su sve vodeće regije, a posebno Kina, i snažno je podupro kombinaciju proizvoda i određivanje cijena u prvom tromjesečju", objavio je Daimler.Prodaja u Kini odražava ubrzanje gospodarskog oporavka u azijskom divu u prvom kvartalu, na 18,3 posto na godišnjoj razini. Budući da nisu mogli putovati, bogatiji kineski potrošači iskoristili su raspoloživi dohodak za kupnju luksuznih artikala.

Kineski potrošači pomogli su u oporavku Daimlera već u 2020., potaknuvši rast prodaje u drugoj polovini godine i nadomjestivši slabiji rezultat u drugim regijama.I Daimlerov njemački konkurent Volkswagen izvijestio je danas o skoku prodaje u Kini, za čak 65 posto.Automobilski sektor teško pogađa nestašica ključnih poluvodičkih čipova, koja je prisilila nekoliko tvrtki, uključujući Ford, General Motors i VW, da smanje ili prilagode proizvodnju.Nestašica je uglavnom poštedjela Daimler, koji je nije komentirao.Kompanija će objaviti detaljne kvartalne rezultate 23. travnja.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.