15.04.2021 15:51
TAIPEI, 15. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji proizvođača potrošačke elektronike i automobilske industrije. 
U razdoblju od siječnja do ožujka neto dobit TSMC-a poskočila je 19,4 posto, na 139,7 milijardi novotajvanskih dolara (4,93 milijarde američkih dolara).Prihod je porastao za četvrtinu, na rekordnih 12,92 milijarde američkih dolara.I prije pandemije koronavirusa TSMC, čiji su klijenti Apple i Qualcomm, najavljivao je "višegodišnje razdoblje prilika za rast", a pandemija je donijela eksploziju potražnje za sofisticiranim čipovima, namijenjenim uređajima poput pametnih telefona i prijenosnih računala.

Dodano je ubrzanje tajvanska tvrtka dobila u uvjetima globalne nestašice poluvodičkih čipova koji je u početnoj fazi pogodio autokompanije, natjeravši ih da smanje proizvodnju, a sada nanosi štetu i proizvođačima pametnih telefona, prijenosnih računala, ali i bijele tehnike.TSMC je početkom mjeseca najavio 100 milijardi dolara ulaganja u iduće tri godine u povećanje proizvodnih kapaciteta. Ove bi godine u razvoju i proizvodnju trebali uložiti 25 do 28 milijardi dolara.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.