14.04.2021 12:15
euro
FRANKFURT, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Građani eurozone očekuju da korištenje digitalnog eura bude sigurno i jeftino i da prije svega jamči privatnost, pokazala je najnovijia studija Europske središnje banke (ECB).

ECB radi na kreiranju elektroničke varijante zajedničke europske valute koja bi trebala biti dopuna novčanicama i kovanicama i uspješno parirati privatnim kriptovalutama poput bitcoina, tethera i Facebookovog Diema, primjećuje Reuters.Digitalni euro funkcionirao bi kao izravno potraživanje onoga koji njime raspolaže od ECB-a, što znači da bi bio sigurniji od računa od komercijalnoj banci i digitalnog novčanika.Kreiranje digitalnog eura tek je u početnoj fazi i njegovo se uvođenje kao novog sredstva plaćanja može očekivati tek kroz četiri do pet godina, dodaje Reuters.ECB je proveo javno savjetovanje kako bi saznao interese i dvojbe građana u procesu uvođenja digitalnog eura.Savjetovanje je pokazalo da građane najviše muči da bi pri prijelazu na elektroničke načine plaćanja mogli izgubiti privatnost u plaćanjima, ključno obilježje gotovog novca koje i građani i profesionalci smatraju glavnim prioritetom.

Digitalni euro trebao bi im jamčiti privatnost, navodi 43 posto ispitanika, njih 18 posto želi sigurnost, a 11 posto mogućnost upotrebe u cijeloj eurozoni.  (11 posto), izbjegavanje dodatnih troškova (devet posto) i mogućnost offline upotrebe (osam posto)", utvrdio je ECB.Njih devet posto želi digitalnim eurom izbjeći dodatne troškove a osam posto priželjkuje mogućnost njegove offline upotrebe, pokazuje istraživanje, objavljeno u srijedu.Polovina ispitanika podržava uvođenje maksimalnog iznosa u digitalnim eurima kojim bi svaki građanin smio raspolagati odnosno 'plafona' čije bi probijanje nalagalo plaćanje penala, pokazale su konzultacije.Dvije trećine ispitanika odgovorilo je da bi elektronički novac trebao biti ponuđen putem posrednika u privatnom sektoru i integriran u postojeći sustav plaćanja.Četvrtina ih želi da bude ponuđen u obliku „pametne kartice” ili aplikacije na telefonu kako bi se mogao trošiti offline.Na sličnim projektima rade i druge središnje banke širom svijeta, a prednjači Kina koja već provodi pilot program, podsjeća Reuters.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.