13.04.2021 14:35
REDMOND, 13. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki div Microsoft najavio je kupnju tvrtke za umjetnu inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communication za oko 16 milijardi dolara, potaknut potražnjom za zdravstvenim uslugama na daljinu u vrijeme pandemije.
Dvije kompanije ušle su u partnerstvo 2019. godine radi automatizacije administrativnog rada u medicinskom sektoru, a akvizicija objavljena u ponedjeljak signalizira ambiciju Microsofta da se proširi na sektor koji bilježi ubrzanu digitalnu transformaciju zbog pandemije koronavirusa.Pružatelji zdravstvenih usluga pojačano ulažu u tehnologiju kako bi poboljšali produktivnost i digitalne zdravstvene usluge, ističe Reuters."Akvizicija će našu tehnologiju izravno uključiti u komunikaciju liječnika i pacijenta, koja je ključna za sve usluge zdravstvene zaštite, a proširit će i našu vodeću ulogu u primjeni AI-ja u poduzetništvu i u biometrijskoj sigurnosti “, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Nuance je poznat po pionirskoj govornoj tehnologiji i sudjelovanju u Appleovom projektu virtualnog asistenta Siri. Nakon promjena poslovne strategije i prodaje manje profitabilnih dijelova poslovanja kompanija se fokusirala na zdravstvo i poslovnu AI.Tvrtka navodi da posluje sa 77 posto američkih bolnica, isporučujući usluge kliničkog prepoznavanja govora, medicinske transkripcije i medicinskog snimanja. Posluje u 28 zemalja, a fiskalnu 2020. godinu zaključila je s prihodima od 1,5 milijardi dolara.Dvije trećine prihoda Nuance je ostvario u poslovanju sa sektorom zdravstvene skrbi.Nakon zaključenja transakcije Nuance će biti druga Microsoftova akvizicija po vrijednosti, nakon LinkedIna za koji je 2016. godine izdvojio 26,2 milijarde dolara. Kada se uključi Nuanceov neto dug, ukupna vrijednost gotovinske transakcije procjenjuje se na 19,7 milijardi dolara.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.