01.04.2021 17:44
STOCKHOLM, 1. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Nizozemska telekomunikacijska tvrtka KPN NV podnijela je pred američkim sudom tužbu protiv švedskog proizvođača opreme Ericssona, tvrdeći da je prekršio njezine patente za funkcije bežične mreže.
Predmet spora navodno je Ericssonovo kršenje pet KPN-ovih patenata, navodi BBC.U tužbi najveći nizozemski operater tvrdi da je Ericssonu ponudio licence, ali je švedska kompanija ponudu odbila. KPN sada traži novčanu naknadu za prekršene patente.„Suzdržat ćemo se od komentara jer je pravni spor u tijeku", rekla je glasnogovornica Ericssona.Glasnogovornik KPN-a nije želio ulaziti u detalje tužbe jer je slučaj na sudu.Nizozemska tvrtka kupac je Ericssonove telekomunikacijske opreme već dulje od deset godina i prošle godine povjerila mu je posao gradnje temeljnih elemenata nove 5G mobilne mreže.

Tužbe kojima se traži naknada za intelektualno vlasništvo uobičajena su pojava u tehnološkom sektoru. Ericsson je tako u prosincu u SAD-u podnio tužbu protiv Samsunga također u sporu oko patenta, podsjeća BBC.Švedska kompanija upozorila je tada da bi odgođena isplata licencnih naknada i potencijalni pravni troškovi mogli smanjiti njezin operativni prihod za jednu do 1,5 milijardi švedskih kruna (118 do 177 milijuna dolara) po tromjesečju, počevši od prvog tromjesečja 2021. godine.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.