01.04.2021 17:43
LONDON, 1. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute ohrabrujućim podacima iz europske industrije i procjenama da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati opskrbu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,23 dolara višoj cijeni, od 60,39 dolara.Na tržištima je jučer prevladao strah za potražnju zbog opetovanog uvođenja mjera zatvaranja u Europi. Francuska je po treći puta uvela stroga ograničenja kretanja i poslovanja i zatvorila škole na tri tjedna kako bi zaustavila treći val infekcija covidom 19.Zabrinutost je izazvala prognoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja u ovoj godini zbog novog vala zaključavanja trebala rasti za 300 tisuća barela dnevno slabije no što su do sada očekivali.OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za oko sedam milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio prekomjernu ponudu. Saudijska Arabija neovisno je smanjuje za dodatnih milijun barela dnevno.Članice grupe sastaju se danas kako bi iznova razmotrile proizvodnu politiku. Raspravljat će, između ostalog, o tome treba li proizvodnju ograničavati i u svibnju i ostatku godine ili je postupno povećavati, kažu tri izvora.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da oporavak tržišta "još ni izdaleka nije završen".Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak procijenio je na sastanku da očekuje rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini za pet do 5,5 milijuna barela dnevno, navodi Reuters."S obzirom na kolebanje cijena u posljednje vrijeme i na rasplamsavanje zabrinutosti za potražnju, prevladava mišljenje da će OPEC+ vjerojatno produljiti aktualne rezove za još mjesec dana", rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.Potporu cijenama pružio je snažan rast aktivnosti u industriji eurozone, koji je zasjenio novi val širenja virusa i mjere zatvaranja.Istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo je da su aktivnosti u industriji eurozone u ožujku porasle najsnažnije otkada ga je počela objavljivati prije gotovo 24 godine.Trgovce je oraspoložio i plan američkog predsjednika Joea Bidena o ulaganjima u infrastrukturu i borbu protiv klimatskih promjena, vrijedan 2.300 milijardi dolara.Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,07 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.