01.04.2021 17:45
ZAGREB, 1. travnja 2021. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo društvu Luxury Real Estate i fizičkim osobama Bojanu Horvačiću, Boranu Poljančiću te Zvonimiru Zlopaši da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenjem ponude za preuzimanje Tehnike.

Kako je priopćeno iz te regulatorne agencije, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrdila da su te fizičke osobe i pravna osoba djelovale zajednički u odnosu na Tehniku te da je za njih 5. srpnja 2019., prelaskom zakonom propisanog praga od 25 posto dionica s pravom glasa, nastala obveza objavljivanja ponude za to građevinsko poduzeće.Naime, utvrđeno da je Luxury Real Estate davao pozajmice Bojanu Horvačiću i Boranu Poljančiću, koje su oni zatim koristili za kupnju dionica Tehnike putem investicijskih društava. Društvo  Luxury Real Estate, zastupano po Zvonimiru Zlopaši, vodilo je pregovore te kasnije i otkupilo dionice Tehnike, koje je držalo društvo Tehnika Esop d.o.o.Tijekom nadzora Hanfa je utvrdila da je Luxury Real Estate stekao 37.891 dionicu Tehnike od Tehnike Esopa, što predstavlja 20 posto udjela u temeljnom kapitalu, dok Bojan Horvačić drži 19.921 dionicu, što je 10,51 posto udjela u temeljnom kapitalu, Boran Poljančić 8.261 dionicu, odnosno 4,36 posto udjela, a Zvonimir Zlopaša 10 dionica, što predstavlja 0,00528 posto. To znači da su na dan nastanka obveze 5. srpnja 2019. zajedno držali 66.083 dionica Tehnike, što je 34,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, čime je za njih nastala zakonska obveza za objavljivanjem ponude za preuzimanje.Upravno vijeće Hanfe na sjednici je utvrdilo i da Industrogradnja, Isto d.d. u stečaju i Isto grupa iz Varaždina, nisu izvršila obavezu upisa dionica izdanih prije stupanja na snagu Zakona o tržištu kapitala u središnji depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu tog zakona te im je naložilo da su to dužni izvršiti u roku od 90 dana. Naime, pojašnjavaju iz Hanfe, društva su posljednjih nekoliko godina provodila statusne promjene pri čemu su evidencije o dioničarima vodila na način koji onemogućava njihov upis u središnji depozitorij SKDD-a. Stoga su društva dužna to  urediti i izdane dionice upisati u središnji depozitorij SKDD-a, a to će omogućiti točnu evidenciju vlasnika te utjecati na razinu transparentnosti, veće povjerenje sudionika na tržištu kapitala te doprinijeti zaštiti interesa svih dioničara.Tijekom redovnog nadzora Zagrebačke burze, pak, Hanfa je ustanovila da postoji potreba za unaprjeđenjem pojedinih njezinih internih akata, pa je Upravno vijeće izdalo rješenje kojim se nalažu mjere za poboljšanje internih procesa iz područja kibernetičke sigurnosti te upravljanja incidentima i rizicima. 

Hanfa pozvala društva za osiguranje da ne isplaćuju dividende

Upravno vijeće Hanfe u četvrtak je donijelo i smjernice o kriterijima za isplatu dividende društava za osiguranje u 2021. godini.Hanfa je prvenstveno pozvala ta društva da se, s obzirom na izvanredne okolnosti u kojima posluju zbog pandemije Covida-19, suzdrže od isplate dividende dok postoji neizvjesnost u trajanju pandemije i procjeni rizika na njihovo financijsko stanje i stabilnost, sukladno preporukama Europskog odbora za sistemske rizike. Tako ih poziva da se do 30. rujna 2021. suzdrže od isplate dividende, neopozivih obveza na isplatu dividende i otkupa vlastitih redovnih dionica.Ako, pak, društvo za osiguranje ima namjeru isplatiti dividendu, dužno je prethodno ispuniti sljedeće kriterije - treba imati pozitivno poslovanje u 2018., 2019. i 2020. godini, ne smije imati prenesenog gubitka, a u strukturi vlastitih sredstava nema podređenih obveza.Pritom maksimalni iznos isplata dividendi ne smije prijeći prosjek isplaćenih dividendi u 2017., 2018. i 2019. godinu. Iznimno, ukoliko je omjer prihvatljivih vlastitih sredstava i potrebnog solventnog kapitala jednak ili viši od 200 posto, maksimalni iznos isplata dividendi ne smije prijeći 10 posto ukupno zadržane dobiti.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.