30.03.2021 10:51
ZAGREB, 30. ožujka 2021. (Hina) - Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, priprema turističke sezone i režima ulaska turista u Hrvatsku te pokretanje pripremljenih investicija ostaju fokus djelovanja Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a u 2021. godini, izvijestili su iz te Udruge, za čijeg je predsjednika ponovno izabran Željko Kukurin.
HUP je u utorak priopćenjem izvijestio da je 24. ožujka održana izborna skupština HUP Udruge ugostiteljstva i turizma na kojoj je za predsjednika Udruge u još jednom mandatu izabran Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.Za dopredsjednike su izabrani Dragan Pujas (Plava laguna) i Tomislav Popović (HUT), a za članove Izvršnog odbora Hrvoje Veselko (Sunce hoteli), Josipa Jutt Ferlan (Zagreb City Hotels), Sanjin Šolić (Jadranka), Marin Kirin (Borik), Vladimir Bošnjak (Liburnia Riviera hoteli) i Igor Nekić (Toplice Sveti Martin)."U proteklom mandatu ostvaren je cilj konsolidacije udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva putem krovne suradnje HUP-a i HUT-a te putem povezivanja s ostalim relevantnim udrugama", ističe u priopćenju Kukurin, napominjući da su razrađene i pokrenute ključne inicijative za održivi razvoj turizma.Rekao je i kako je nažalost u protekloj godini svjetski turizam doživio najveću krizu u povijesti pa se i HUP morao prioritetno baviti s aktivnostima upravljanja s krizom."Iznimno smo zadovoljni ostvarenom suradnjom u sektoru i s predstavnicima Vlade te sam siguran da ćemo nastavkom uspješnog zajedničkog djelovanja ostvariti pozitivne rezultate ove turističke sezone, sačuvati poslovne sustave i radna mjesta do 2022. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja", naglasio je Kukurin, koji je zahvalio kolegama i članovima na iskazanom povjerenju.

HUP u priopćenju navodi i kako su programske smjernice Udruge ugostiteljstva i turizma definirane sukladno prioritetnim interesima i u skladu s aktualnom situacijom i očekivanjima od turističke 2021. godine.Među smjernicama su tako "realizacija sezone 2021. uslijed utjecaja covid-pandemije i definiranje režima putovanja", kao i očuvanje radnih mjesta do sezone 2022. kada se očekuje normalizacija poslovanja. Važnim pritom ističu potrebu da se i tijekom 2021. nastave covid mjere i potpore Vlade u funkciji očuvanja zaposlenosti i likvidnosti.HUP Udruga ugostiteljstva i turizma naglašava kako je potrebno "akcelerirati investicije u turizmu", objašnjavajući da su potpore za investicije u turizmu posebno važne kako bi se potaknula ulaganja i ubrzao nastavak pripremljenih investicija u sektoru, a koje su usporene zbog covid-krize. Među smjernicama su i EU sredstva - Nacionalni plan oporavka i otpornosti te uključivanje u programiranje novog EU financijskog razdoblja, pri čemu iz HUP-a ističu fokus na investicije u projekte zelenog turizma, digitalizacije, podizanja kvalitete smještaja i ulaganja u turističku infrastrukturu. Izrazito je važno da će velika poduzeća moći biti korisnici bespovratnih sredstava, naglašavaju iz HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.