29.03.2021 09:15
TOKYO, 29. ožujka 2021. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, dok su cijene nafte pale jer se očekuje ponovno otvaranje Sueskog kanala.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,35 posto.Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Singapuru porasle između 0,1 i 1 posto. U Australiji su, pak, blago pale.Azijske ulagače ohrabrio je skok cijena dionica na Wall Streetu u petak, zahvaljujući čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke na tjednoj razini.Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, koje je već ionako podržano golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.„Očekujemo da će ove godine svjetsko gospodarstvo porasti snažnih 6,4 posto, potaknuto golemim fiskalnim poticajima u SAD-u, što će pozitivno utjecati i na ostatak svijeta”, kaže Christian Keller, ekonomist u Barclaysu.No, na tržištu postoje i zabrinutosti da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli utjecati na jačanje inflacije u SAD-u.Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su jutros 1,66 posto, no i dalje su ispod 1,75 posto, nedavno dosegnute najviše razine u 13 mjeseci.„Rast inflacije idućih mjeseci trebao bi biti prolazan i čini se da su središnje banke spremne zažmiriti na to”, kaže Keller.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nastavivši uzlazni trend od prošloga tjedna.Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 92,77 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,70 bodova.Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 109,65 na 109,50 jena.No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1760 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1795 dolara.Pad eura posljedica je strahovanja ulagača da će se europska gospodarstva oporavljati sporije nego što se očekivalo zbog novog 'zatvaranja' u Europi i sporog provođenja cijepljenja protiv covida-19.Cijene su nafte, pak, jutros pale jer se trgovci nadaju da će Sueski kanal uskoro biti ponovno otvoren. Cijena barela na američkom tržištu pala je 1,6 posto, na 60,00 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,4 posto, na 63,65 dolara.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.