19.03.2021 12:10
ZAGREB, 19. ožujka 2021. (Hina) - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 6.979 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za tri posto posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

No, u odnosu na prosinac prošle godine, prosječna je isplaćena neto plaća za prvi ovogodišnji mjesec realno niža za 0,4 posto.Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 10.878 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.319 kuna.Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj ove godine iznosila je 5.862 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.Prosječna mjesečna bruto plaća za siječanj iznosila je 9.373 kune, što je realno 0,4 posto niže nego za prosinac.Na godišnjoj razini, prema siječnju 2020. godine, prosječna je bruto plaća bila realno viša za 1,5 posto.Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za siječanj iznosila 40,87 kuna, što je 8,4 posto više nego u prethodnom mjesecu i 11,6 posto više nego u siječnju lani.Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za siječanj iznosila je 54,89 kuna, što je na mjesečnoj razini rast od 8,3 posto, a na godišnjoj za 10 posto.

U siječnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je za 8,2 posto manje nego u prosincu.Najveći broj plaćenih sati u siječnju je bio u djelatnosti zdravstvene zaštite (178), a najmanji u djelatnostima usluge u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika i djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (152).Podaci o mjesečnoj neto i bruto plaći iskazuju se prema načelu obavljenih isplata u tekućem za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba te se i prosjek plaće odnosi na mjesec za koji je isplata primljena, što, pak, ne vrijedi za isplaćene neoporezive primitke (kao što su npr. nagrade za radne rezultate, prigodne nagrade, troškovi prehrane, smještaja, vrtića, itd.).Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u siječnju ove godine iznosili su 810 kuna.Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u siječnju je, pak, iznosio pet kuna.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.