19.03.2021 12:12
onlineshopping
NEW YORK, 19. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Građani su u pandemiji koronavirusa otkrili blagodati internetske kupnje namirnica, a prigrlili su i virtualne 'posjete' liječniku i pretplatu na streaming filmova, dok će putovanja vjerojatno imati svoju cijenu, pokazalo je istraživanje McKinseya.

Konzultantska tvrtka provela je istraživanje među potrošačima u Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, analiziravši obrasce pandemijske potrošnje kako bi procijenila koji bi među njima mogli nadživjeti zdravstvenu krizu.Procjenjuju da će o budućnosti novih trendova odlučiti žene srednjih godina s visokim dohotkom, koje su u proteklih godinu dana uravnotežile posao s obiteljskim obvezama, i mladi, dobro plaćeni radnici, koji su uštedjeli dosta novca, ali ne žele trošiti dok ne budu sigurni u budućnost.U McKinseyu očekuju da će građani i nakon pandemije kupovati namirnice online i da će nastaviti koristiti usluge telemedicine. Pandemija je promijenila i odnos prema potrošnji na kulturne i zabavne sadržaje, dok putovanja otvaraju brojna pitanja.Nastava na daljinu pokazala se tek privremenim rješenjem, utvrdili su.

Virtualna košarica

Udio internetske kupnje u ukupnoj potrošnji na namirnice udvostručio se u nekim zemljama u proteklih godinu dana, poskočivši na 10 posto u SAD-u i Velikoj Britaniji, uvrdili su u institutu."Uvjereni smo da smo svjedočili nepovratnom, temeljnom pomaku u kupnji hrane", rekao je suosnivač i izvršni direktor njemačke tvrtke za pripremu obroka HelloFresh Dominik Richter.Stariji kupci, koji su se nekoć ustručavali koristiti internetsku trgovinu, bili su na to prisiljeni u pandemiji, a vjerojatno će nastaviti koristiti internet i nakon pandemije, zaključuju u McKinseyu.

Poslovna putovanja odlaze u povijest?

Više od petine potrošača svrstava putovanja među aktivnosti kojima se najviše vesele nakon završetka pandemije, no još se ne može pouzdano reći mogu li računati na rute i cijene iz pretpandemijskog razdoblja.McKinsey očekuje da će se poslovna putovanja nakon pandemije smanjiti za petinu, pojačavajući pritisak na troškove zrakoplovnih kompanija koje su nekada zaradom u tom dijelu poslovanja subvencionirale sjedala za osobna putovanja.Prije pandemije 10 posto potražnje za sjedalima stvaralo je pola do tri četvrtine dobiti, ističe McKinsey. Tvrtke su se u međuvremenu okrenule videokonferencijama i radu na daljinu i smanjena je potreba za sastancima uživo, a time i za poslovnim putovanjima."Mnoge su kompanije odavno pokušavale smanjiti putovanja i zbog promjene klime. Sada su naučile da mogu obaviti puto stvari i bez putovanja", istaknuo je Remes.Iako se potražnja za putovanjima na odmor neće smanjiti, zrakoplovne tvrtke možda će biti prisiljene ponuditi rute udaljenije od odredišta i podići cijene karata kako bi nadoknadile manjak, zaključili su u McKinseyu.Uspjeh streaminga Više od 60 posto potrošača iz pet zemalja obuhvaćenih istraživanjem namjerava zadržati dio pretplata na zabavne i kulturne sadržaje, što implicira dugoročni pad potražnje za posjetima kinima i kazalištima.Dobitnica nagrade Tony i suosnivačica usluge kazališnog streaminga BroadwayHD Bonnie Comley očekuje da će njezina usluga digitalne pretplate ostati popularna i nakon pandemije, posebno među onima koji si ne mogu priuštiti troškove ulaznica."Vjerujem u povratak kazališta i iskustava 'uživo', ali mislim da se to neće dogoditi preko noći... bit će to postupan proces", kaže Comley za Reuters.

Hitna pomoć na daljinu?

Prema istraživanju, virtualni posjeti liječniku povećali su se za deset puta u Njemačkoj, 25 puta u SAD-u, te 50 puta u Francuskoj.Hoće li se trend nastaviti i nakon pandemije ovisit će o tome u kojoj su mjeri regulatori i osiguravatelji spremni privremeno ublažiti propise o takvim aranžmanima, upozorava McKinsey.Liječnici svjedoče o naglom skoku potražnje za uslugama telemedicine i znatno većim ulaganjima, čime se stvara infrastruktura za nastavak tog trenda i nakon što pandemija završi.Dr. Viraj Lakdawala, stručni direktor virtualnog odjela hitne pomoći u NYU Langone Healthu, rekao je da je u proteklih godinu dana zabilježio trostruko veći broj zakazanih pregleda zbog zdravstvenih problema koji nemaju veze sa covidom i očekuje da će se taj trend nastaviti.Razlike među učenicimaŠkola na daljinu bila je privremeno rješenje za 1,6 milijardi djece čije je obrazovanje bilo poremećeno pandemijom, konstatira institut.Loša iskustva djece i učitelja, kao i velike razlike u obrazovnim ishodima između djece iz obitelji s niskim i onih s visokim primanjima upućuje na zaključak da se takva praksa vjerojatno neće ustaliti, zaključuje McKinsey.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.