18.03.2021 13:56
GRAF + NOVAC
ŽENEVA, 18. ožujka 2021. (Hina/dpa) - Svjetsko gospodarstvo moglo bi ove godine porasti snažnije no što se očekivalo, izvijestio je u četvrtak UNCTAD, procijenivši ujedno da će pandemija koronavirusa prouzročiti gospodarsku štetu od 10.000 milijardi dolara.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 4,7 posto, prognozira UNCTAD, povisivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD-a.Godina 2020. bila je "annus horribilis", konstatiraju, procijenivši pad aktivnosti na 3,9 posto. Dosada su pad procjenjivali na 4,3 posto.Gospodarstvo je u 2020. „zabilježilo najveći pad aktivnosti otkada su se u prvoj polovini 40-ih godina prošlog stoljeća počele voditi statistike o agregatnoj gospodarskoj aktivnosti", istaknula je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj.Pandemija će gospodarstvo do kraja ove godine stajati 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost japanskog BDP-a, naglašavaju.Citiraju i procjenu Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija prouzročila gubitak 255 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.Bogata gospodarstva usvojila su ogromne fiskalne poticaje kako bi smanjila štetu, bilježi UNCTAD, izdvajajući američki plan pomoći 'težak' 1.900 milijardi dolara. Ističe i oporavak kineskog gospodarstva u drugoj polovini 2020.Pandemija je najteže pogodila zemlje u razvoju zbog „ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platna bilanca i neadekvatne međunarodne potpore“, naglašava UNCTAD.Rezultat je pad osobnih dohodaka iskazanih udjelom u BDP-u kakvom smo u povijesti rijetko svjedočili, dodaje UN-ova agencija.

EU "zaboravio" potražnju

UNCTAD procjenjuje da će američko gospodarstvo ove godine porasti 4,5 posto, povisivši procjenu za 1,7 postotnih bodova.Europa, koja po UNCTAD-ovoj definiciji uključuje Europsku uniju i ostale europske zemlje, trebala bi ove godine bilježiti 4,0-postotni rast aktivnosti, a istu stopu rasta UNCTAD predviđa i eurozoni, povisivši dosadašnje procjene za 0,4 odnosno za 0,6 postotnih bodova.Najsnažniji rast predviđaju Francuskoj, za 5,3 posto, dok bi njemačko gospodarstvo trebalo porasti 3,3 posto.Europske zemlje bilježile su prošle godine najveći pad aktivnosti u skupini razvijenih zemalja, naglašava UNCTAD."Na početku 2021. Europska unija ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabilježiti još jedno tromjesečje s negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine uvelike ovise o fiskalnim odgovorima (na krizu) i programima cijepljenja", napominju.Rokovi za univerzalni pristup cjepivima još nisu utvrđeni a fiskalni odgovor EU-a, čija je središnja točka višegodišnji financijski okvir, "nije pružio ili ne cilja na nužnu potporu ulaganjima i potražnji", upozorava UNCTAD.Paket mjera potrošnje "Next Generation EU" veže pak oporavak za nejednake kapacitete zemalja-članica za potrošnju i zaduživanje, upozoravaju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.