18.03.2021 13:55
ZAGREB, 18. ožujka 2021. (Hina) - Uprava Podravke donijela je paket mjera za unapređenje statusa i položaja radnika u što će kompanija uložiti više od 21 milijun kuna, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.

Riječ je o nizu mjera koje su usmjerene na povećanje primanja radnika, a čija primjena počinje 1. travnja ove godine. "Tako je odlučeno da će dosadašnji najniži koeficijenti složenosti poslova za radnike u Podravki, Belupu i Mirni biti povećani na 1,87, čime će biti obuhvaćeno gotovo 520 radnika. Pored toga, svim radnicima Podravke i Mirne će biti povećan koeficijent učinka na 1,15 te će biti uveden i nagradni dodatak uz mjesečnu plaću u iznosu od 250 kuna što će se isplaćivati svaki mjesec", navodi se u priopćenju.Iz Podravke ističu kako taj paket mjera obuhvaća nešto više od 3250 radnika, a najveće apsolutno povećanje primanja u pravilu donosi radnicima s trenutno najnižim primanjima."Osobno mi je najvažnije da ove promjene donose najveće povećanje primanja za radnike koji su do sada bili najmanje plaćeni kako nitko u Podravci ne bi zarađivao plaću manju od minimalne. Vjerujem da ćemo u slučaju dobrih poslovnih rezultata biti u mogućnosti razgovarati i o daljnjim iskoracima", ističe i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Po podacima iz priopćenja, najavljene mjere konkretno znače da će već za travanj (s isplatom u svibnju) primanja primjerice radnika s najnižom stručnom spremom bez staža, koji ne ostvaruje dodatke za smjenski rad, porasti za oko 500 kuna u odnosu na ono što taj radnik prima sada. Ako, primjerice, takav radnik ima više od 10 godina staža i ostvaruje prosječne posebne dodatke za npr. smjenski rad i uvjete rada porast primanja uslijed navedenih mjera može biti veći od 700 kuna, ističu iz Podravke.Najavljuju i kako će dodatno, do sredine travnja, svim radnicima Podravke, Belupa i Mirne bit isplaćena i jednokratna nagrada u iznosu do 1.250 kuna neto za ostvarene rezultate poslovanja u 2020. godini."Kroz spomenute mjere u unapređivanje prava radnika uložit će se više od 21 milijun kuna. Uz već planirana sredstva na troškovima zaposlenika, navedeno ulaganje u poboljšanje materijalnih prava radnika namiriti će se kroz uštede na drugim troškovnim razinama o čemu je Uprava Podravke na današnjoj sjednici također donijela odgovarajuće odluke", zaključuje se u priopćenju koprivničke kompanije.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.