17.03.2021 11:12
LONDON, 17. ožujka 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu skloni riziku uoči poruka čelnika američke središnje banke.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer porastao 0,9 posto.Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,20 posto, na 6.789 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 6.047 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,05 posto, na 14.562 boda.Ulagači su suzdržani jer ne žele dodatno riskirati uoči poruka čelnika američke središnje banke. Jučer je počela njihova dvodnevna sjednica, a priopćenje će biti objavljeno danas.Očekuje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.No, najviše pažnje bit će usmjereno na osvrt Feda po pitanju inflacije i signale kada se može očekivati prvi korak prema normalizaciji monetarne politike i višim kamatnim stopama.„Ova sjednica Feda jedna je od najvažnijih u posljednje vrijeme. Radi se o prvoj sjednici nakon nedavnog snažnog rasta prinosa na obveznice i zabrinutosti u vezi inflacije”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u fondu Globalt Investments.

Prethodnih dana svjetske su burze rasle jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize, nakon što je prošloga tjedna američki Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života i snažnog oporavka gospodarstva.No, ubrzanje oporavka, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije i povećanje kamatnih stopa, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,5 posto, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka.Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, na 29.914 bodova.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.