17.03.2021 11:13
BRUXELLES, 17. ožujka 2021. (Hina) - Europska potražnja automobilima ponovo je snažno pala u veljači pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je u Hrvatskoj pad bio znatno blaži nego u siječnju, pokazalo je izvješće udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) u veljači registrirano 771.486 novih automobila, najmanje u tom mjesecu od 2013. godine, izvijestsila je ACEA u srijedu.Podatak pokazuje pad europske potražnje za automobilima gotovo za petinu na godišnjoj razini. U siječnju potonula je 24 posto.Mjere ograničenja i neizvjesnost zbog Covida-19 zakočile su potražnju i u drugom mjesecu 2021. godine, konstatira udruženje, ukazujući na pad potražnje na sva četiri vodeća europska tržišta.Najsnažnije je pala potražnja u Španjolskoj, za 38,4 posto. Slijede Francuska, Njemačka i Italija gdje se smanjila otprilike za petinu. Najblaži pad bilježila je Italija koja je registrirala 12 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.U Hrvatskoj je u veljači prema ACEA-inim podacima registriran 3.421 novi automobil, što je za 4,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju njihov je broj bio manji 21,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Tržište manje za petinu

U prva dva ovogodišnja mjeseca u 26 zemalja EU-a registrirano je ukupno 1,4 milijuna novih automobila, za 21,7 posto manje nego u istom razdoblju 2020., neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa.Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u siječnju i veljači potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gdje je gotovo prepolovljena.Slijedi Njemačka gdje je smanjena za četvrtinu. Francuska i Italija bilježile su osjetno blaži pad, za 14,2 odnosno 13,1 posto.U Hrvatskoj je u prva dva ovogodišnja mjeseca prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 6.319 novih automobila, što predstavlja pad od 13,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.