16.03.2021 13:48
ZAGREB, 16. ožujka 2021. (Hina) - Potrošačke su cijene u veljači i na mjesečnoj i na godišnjoj razini porasle za 0,3 posto, pri čemu je na godišnjoj razini zabilježen njihov prvi rast od ožujka 2020., pokazuju podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine u prosjeku su više za 0,3 posto, što je njihov prvi rast na godišnjoj razini od ožujka prošle godine. Naime, od travnja 2020. godine bilježen je pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, uz izuzetak rujna prošle godine kada stagnirale. Statistika po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje pokazuje da su na godišnjoj razini najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 4,5 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Istodobno, cijene rekreacije i kulture porasle su za 1,3 posto, zdravlja i komunikacija za po 1,2 posto, a u skupini restorani i hoteli porasle su za jedan posto. Na godišnjoj se razini bilježi i rast cijena raznih dobara i usluga, za 0,9 posto, kao i prijevoza, i to za 0,5 posto. Nasuprot tomu, rast indeksa potrošačkih cijena najviše su ublažile cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine niže za 0,8 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića imaju i najveći udio u potrošačkoj košarici od 27,2 posto. Na godišnjoj su razini pale i cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u prosjeku niže za 0,9 posto, a koje u potrošačkoj košarici imaju udio od 17,7 posto. Kumulativni statistički podaci za prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju stagnaciju potrošačkih cijena. 

I na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle za 0,3 posto

Potrošačke su cijene u veljači u odnosu na siječanj ove godine zabilježile porast za 0,3 posto, što je nešto veći rast na mjesečnoj razini nego u siječnju, kada su bile porasle za 0,1 posto. Na mjesečnoj su razini najviše, za 1,7 posto, porasle cijene prijevoza, koje u potrošačkoj košarici imaju udio od 13,3 posto. U veljači u odnosu na siječanj porasle su i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, u za 0,4 posto, a za po 0,2 posto su porasle cijene odjeće i obuće te rekreacije i kulture, dok su cijene zdravlja, komunikacija i raznih dobara i usluga rasle po stopi od 0,1 posto. I na mjesečnoj su razini porast potrošačkih cijena ublažile cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su niže za 0,1 posto, a u istom su postotku snižene i cijene u skupini restorana i hotela. Cijene alkoholnih pića i duhana, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te obrazovanja u veljači su se zadržale na siječanjskim razinama. 

Analitičari RBA očekuju da će se inflacija u ovoj godini kretati oko 1 posto

Analitičari Raiffaisen banke (RBA) s očekivanim oporavkom gospodarstva u ovoj godini očekuju i povratak umjerenog rasta cijena, a njihova je procjena da će se prosječna stopa inflacije u ovoj godini kretati oko jedan posto."Energija bi trebala biti pod utjecajem polaganog oporavka cijena sirove nafte. Očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti iznad 70 dolara po barelu, a razina globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratit će se na razine zabilježene prije pandemije covid-19. S druge strane, rast cijene hrane će usporiti, dijelom pod utjecajem globalnog okruženja te normalizacije lanaca opskrbe. Prema tome, očekujemo da će se prosječna stopa inflacije u ovoj godini kretati oko jedna posto", navode analitičari RBA u osvrtu na danas objavljene podatke DZS-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.