15.03.2021 15:02
ECO
ZAGREB, 15. ožujka 2021. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s 1,13 milijuna kuna financira izradu dvije studije koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav, izvijestili su u ponedjeljak iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Tako će "Analizu ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj" zajednički raditi Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), dok "Vodič za razvoj i implementaciju projekata obnovljivih izvora energije u RH" izrađuje tvrtka EnergoVizija u suradnji s dodatnim timom OIE stručnjaka iz privatnog sektora.Kako se doznaje, rok za izradu analize je pet mjeseci, a vodiča tri mjeseca.Iz udruženja OIEH, koje je i korisnik sredstava projekta, objašnjavaju kako će analiza donijeti pregled trenutnog stanja prijenosnog i distribucijskog sustava električne energije u RH te predložiti mjere koje bi mogle olakšati integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u sustav. Mjere će se temeljiti na analizi postojećih procesa priključenja koja provode Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) te će biti u skladu sa suvremenim praksama drugih zemalja EU, uz prilagodbu stanju u Hrvatskoj.Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec u priopćenju ističe kako je riječ je o studiji koja se bavi problematikom tranzicije elektroenergetskog sustava i s time povezanim izazovima prihvata velikoga broja novih proizvodnih postrojenja."Naši istraživači nalaze se među najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima u području elektroenergetike, čemu dodatno idu u prilog brojni kompetitivni projekti koje FER provodi iz tog područja. Sinergijski efekt, koji u ovom slučaju postižemo u partnerstvu s EIHP-om, posebno nas veseli. Vjerujemo da je to vrijedna prilika u pronalaženju rješenja za buduće izazove koji nas očekuju u globalnoj ekonomiji", naglasio je Gledec. 

Ravnatelj EIPH-a Dražen Jakšić ističe kako je inicijativa koju je pokrenuo OIEH, a prepoznao EBRD, odličan primjer zajedničkog pristupa pronalaženju rješenja u kojem će investitori, operatori, konzultanti i akademska zajednica raditi na zajedničkom prijedlogu poboljšanja integracije OIE u Hrvatskoj."Vodič za razvoj i implementaciju projekata OIE u Republici Hrvatskoj" odgovorit će, pak, na sva pitanja što ih postavljaju oni koji žele ulagati u obnovljive izvore energije i bit će praktičan vodič kroz korake koje je potrebno proći u područjima zakonodavstva, zaštite okoliša, dobivanja dozvola, financiranja, premijskog sustava poticanja, načina rada tržišta električne energije. Uz to, predložit će i mjere kojima bi se ubrzao i olakšao razvoj OIE projekata u Hrvatskoj. Taj vodič radi tvrtka EnergoVizija, koja je angažirala i dodatne OIE stručnjake iz privatnog sektora. "Svi oni već godinama prolaze kroz sve faze razvoja i realizacije OIE projekata i dobro znaju sve korake koje je potrebno proći, kao i prepreke koje im otežavaju put. Svatko iz svog područja profesionalnog djelovanja ima dragocjeno znanje i iskustvo nužno za izradu ovakvog vodiča", objašnjava Kamilo Vrana iz EnergoVizije. Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk podršku ulaganja u obnovljive izvore energije u našoj zemlji ocjenjuje prioritetom koji je u skladu s dokumentom EBRD-a "Pristup tranziciji prema zelenom gospodarstvu 2021.-25."Vjeruje i da EBRD ima značajan potencijal glede financiranja projekata koji će se provoditi u okviru novog hrvatskog mehanizma potpore obnovljivim izvorima te ističe da su, uz financiranje, posvećeni i pružanju tehničke pomoći Vladi RH i sektoru u cjelini. "Savjetodavni projekti koje smo pokrenuli zajedno s OIEH-om imaju velik značaj za Hrvatski OIE sektor, a upravo to što možemo podržati ovakve projekte nas jasno razlikuje od ostalih financijskih institucija", naglasila je Zinchuk.Direktorica OIEH Maja Pokrovac smatra da sve veći interes za ulaganje u OIE postavlja nove izazove. "Nikad do sada u Hrvatskoj ovakve studije nisu objavljene. Stoga zahvaljujemo EBRD-u što je prepoznao važnost njihovog financiranja te vodećim hrvatskim stručnjacima koji su se odazvali inicijativi OIEH. Proaktivnost nas vodi putem zajedničkog napretka", zaključila je Pokrovac.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.