15.03.2021 14:40
STOCKHOLM, 15. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Švedski lanac trgovina odjeće H&M izvijestio je u ponedjeljak o snažnom padu prodaje u prvom fiskalnom tromjesečju i naznakama oporavka u prvoj polovini ožujka zahvaljujući ublažavanju epidemioloških mjera u pojedinim zemljama.
U tromjesečnom razdoblju zaključno s veljačom neto prihod drugog modnog lanca u svijetu pao je 27 posto, na 40,1 milijardu kruna (4,72 milijarde dolara).Iskazano u lokalnim valutama, smanjen je 21 posto."Na razvoj prodaje značajno je utjecala situacija s covidom-19, s obzirom na opsežna ograničenja i više od 1.800 privremeno zatvorenih trgovina", stoji u priopćenju H&M-a.Pred kraj fiskalnog tromjesečja neke su zemlje počele ublažavati mjere. "Od početka veljače brojna su tržišta postupno dopustila otvaranje trgovine i na kraju tromjesečja privremeno je zatvoreno bilo još oko 1.300 (H&M-ovih) trgovina", ističu u švedskoj tvrtki.

Do 13. ožujka broj zatvorenih H&M-ovih trgovina sveden je na 900, budući da su Njemačka, najveće tržište švedske kompanije, i još neke zemlje dopustile otvaranje određenih tipova trgovina.Tako je H&M-ova prodaja u prva dva tjedna ožujka porasla 10 posto.Kompanija će objaviti cjelovito izvješće s rezultatima u prvom fiskalnom tromjesečju 31. ožujka, a očekuje se da će pokazati gubitak, napominje Reuters.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.