10.03.2021 09:36
INDEKSI
ZAGREB, 10. ožujka 2021. (Hina) -  Nakon dva dana znatnijeg rasta, čime su Crobexi dosegnuli najviše razine u zadnjih godinu dana, na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje njihova stagnacija, a u fokusu investitora mogla bi biti dionica HT-a nakon objave prijedloga isplate dividende od 8 kuna po dionici.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.Crobex indeks porastao je u utorak za 0,9 posto, na 1.863 bodova, što je njegova najviša razina u proteklih godinu dana odnosno od 4. ožujka 2020., kada je bio na 1.868 bodova. Crobex10 je bio u plusu 0,93 posto, na 1.160 bodova, čime je na novoj najvišoj razini od 21. veljače prošle godine, kada je bio nešto iznad 1.200 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio Crobexturist, za 0,93 posto, a jedino je oslabio građevinski, i to za 2,11 posto.Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,5 milijuna kuna, što je za 5,7 milijuna kuna više nego dan ranije. Uz to, u blok transakcijama s tri dionice - Atlantic grupe, Končar Elektroindustrije i Janafa - ostvareno je još 9,3 milijuna kuna prometa. Pritom je dionicom Atlantic grupe ostvaren blok promet od 4 milijuna kuna, a 2.820 dionica promijenilo je vlasnika po cijeni od 1.420 kuna.  U blok transakciji sa 4.000 dionica Končar EI ostvareno je 2,68 milijuna kuna, po cijeni od 670 kuna za dionicu. Dionicom Janafa, pak, ostvaren je blok promet od 2,6 milijuna kuna, a protrgovano je 607 dionica po cijeni od 4.320 kuna. 

"Sudeći po nekoliko većih blok i redovnih transakcija s nekolicinom dionica u jučerašnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi, angažirali su se institucionalni investitori te je ostvaren solidan promet, a Crobexi su porasli za 0,9 posto drugi dan zaredom. Moguć je nastavak njihova rasta i danas, no ne baš na ovim razinama kao protekla dva dana", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos, koji danas očekuje njihovu stagnaciju uz pozitivan predznak.U redovnom trgovanju, najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 1,8 milijuna kuna i rastom cijene a 0,54 posto, na 185 kunaRinkovec dodaje da bi u fokusu investitora mogla bi biti dionica HT-a zbog prijedloga o isplati dividende od 8 kuna po dionici.Naime, iz HT-a su jutros izvijestili da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini, koja će se održati 23. travnja, raspodjelu lanjske neto dobiti na način da se 641,9 milijuna kuna upotrijebi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 8 kuna po dionici, što je isti iznos kao i lani, a preostali dio neto dobiti od 61,9 milijuna kuna stavi u zadržanu dobit. Na jučerašnju zadnju cijenu dionice ta dividenda predstavlja dividendni prinos od 4,3 posto.Dividenda će biti isplaćena 17. svibnja 2021. svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 6. svibnja 2021.(record date). Datum od kojega će se trgovati dionicom društva bez prava na isplatu dividende je 5. svibnja 2021. (ex date).Slijedi dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 1,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,43 posto, na 1.420 kuna.Milijunski promet imala je još i povlaštena dionica Adris grupe, u visini od 1,06 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala za 0,96 posto, na 419 kuna.Najveća dobitnica bila je dionica Arena Hospitality grupe, s rastom cijene za 2,48 posto, na 330 kuna. S druge strane, najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Ingre, s padom cijene za 4,07 posto, na 11,80 kuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.