09.03.2021 16:14
ZAGREB, 9. ožujka 2021. (Hina) - Očekuje se da će dugotrajna nezaposlenost u 2021. godini u četiri najveće ekonomije eurozone porasti za 38 posto iznad razine prije covida-19, prije nego što u četvrtom tromjesečju blago padne, kaže se u Allianzovom istraživanju "Covid-19 godinu dana kasnije".
Broj dugotrajno nezaposlenih u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj porast će s procijenjenog najnižeg broja od 4,8 milijuna ljudi u prvom tromjesečju 2020. na 6,6 milijuna u trećem tromjesečju 2021., prije nego dođe do laganog pada i stabilizacije na 6,5 milijuna u četvrtom tromjesečju 2021., kaže se u istraživanju.U četiri velika gospodarstva eurozone, u razdoblju neposredno nakon početka pandemije, programe za očuvanje radnih mjesta koristilo je 25 milijuna radnika. Zahvaljujući tim programima, pad zaposlenosti je unatoč naglom padu gospodarskog rasta bio tek nešto veći od onog iz 2019. godine.S druge strane, 13,7 milijuna nezaposlenih u velikoj je mjeri ostalo bez mogućnosti pronalaženja posla te se očekuje da će šok na tržištu rada postati strukturni, a da će se nezaposlenost stabilizirati na povišenoj razini, stoji u istraživanju Allianza.Budući da do zapošljavanja većih razmjera vjerojatno neće doći prije 2022., izgledi za ponovno zapošljavanje onih koji traže posao i dalje su nejasni.Velika većina radnika koji su ostali bez posla u prvoj polovini 2020. ili su bez posla biti u prvoj polovini te godine, borit će se za zaposlenje tijekom idućih godinu dana.

Uz to, kada započne gospodarski oporavak eurozone u drugom tromjesečju 2021., tvrtke će davati prednost vraćanju svojih zaposlenika s dopusta nad zapošljavanjem novih."S obzirom na to da su izgubljena radna mjesta u 2020. uglavnom vezana za rutinska zanimanja, vidimo rizik da Europa slijedi stope SAD-a gdje su 'oporavak bez smanjenja nezaposlenosti' i porast 'polarizacije tržišta rada' vjerojatno već postali nova norma u kontekstu veće stope tehnološkog usvajanja", priopćio je Allianz.Povećana strukturna nezaposlenost neće imati samo negativan utjecaj na proizvodne kapacitete gospodarstva, već će imati potencijal da pogorša već prevladavajuće političko nezadovoljstvo te potakne socijalne nemire, predviđa istraživanje Allianza.Kako bi se ublažio štetan utjecaj na tržište rada u eurozoni te strukturna nezaposlenost zadržala pod kontrolom, radnici moraju steći vještine potrebne za popunjavanje radnih mjesta u budućnosti.Aktivne politike tržišta rada, s fokusom na brzo usavršavanje i ponovno osposobljavanje, bit će ključne za jačanje zapošljivosti radnika i za držanje pod kontrolom sve većeg jaza na tržištima rada između visoko i nisko kvalificiranih radnika, stoji u istraživanju."Za sveobuhvatan pristup trebat će razmotriti više strukturnih oblika pomoći, uključujući reviziju obrazovnih sustava", sugerira Allianz u istraživanju.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.