08.03.2021 11:14
LONDON, 8. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama najvažniji su indeksi porasli u ponedjeljak prijepodne, poduprti odlukom američkog senata u subotu da odobri novi fiskalni paket pomoći gospodarstvu vrijedan 1.900 milijardi dolara, a najviše su na dobitku bankarski i naftni sektori.
Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je na dobitku 0,6 posto, na 411 bodova. Pritom su gotovo svi sektori ostvarili dobitke, a najviše bankarski, za 1,9 posto. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,24 posto, na 6.646 bodova, frankfurtski DAX za 0,54 posto, na 13.996 bodova, a pariški CAC za 0,36 posto, na 5.807 bodova.Zeleno svjetlo američkog senata paketu fiskalnih poticaja daje poticaj tržištu, jer će taj paket utrti put nastavku isplata pomoći nezaposlenima te državnih potpora djelatnostima pogođenima koronakrizom.Zastupnički dom američkog kongresa, u kojem demokrati također imaju većinu, taj bi paket trebao odobriti tijekom ovoga tjedna. 

Znatnije su porasle i cijene dionica naftnih kompanija poput Royal Dutch Shella i BP-a, u prosjeku za 1 posto, poduprte današnjim skokom cijena nafte za više od dva posto, povrh prošlotjednog dobitka za više od pet posto, čime su dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine.Poticaj cijenama nafte pružile su vijesti da su pobunjeni hutisti zaredali s napadima na mete u Saudijskoj Arabiji. Saudijsko ministarstvo energetike priopćilo je u nedjelju navečer da je bespilotnom letjelicom pogođena naftna luka, a balistička raketa je pogodila postrojenja energetske kompanije Aramca.Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je oslabio 0,42 posto, na 28.743 boda.   

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.