08.03.2021 11:07
ZAGREB, 8. ožujka 2021. (Hina) - Udruga U ime obitelji (UIO) upozorila je u ponedjeljak, u povodu Međunarodnog dana žena, na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava veliki broj žena - rad nedjeljom, osobito u trgovinama, i diskriminacija na tržištu rada žena koje odabiru biti majke.
Kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita žena na radnom mjestu, UIO poziva Vladu da poduzme potrebne mjere za osiguravanje neradne nedjelje, slobodnog dana za obitelj, i sprečavanje svake diskriminacije, osobito trudnica i majki.Deseci tisuća žena koje rade šest dana u tjednu prisiljene su, zbog straha od gubitka posla, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu, upozorava UIO u priopćenju.Žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.UIO upućuje na istraživanje o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada, provedeno 2012., po kojem čak 34 posto žena nije dobilo produžetak ugovora o radu zbog trudnoće.

Njih 21 posto dobilo je otkaz, 16 posto premješteno je na lošije radno mjesto, a 15 posto smanjena je plaća.To istraživanje pokazuje i da poslodavci učestalo ucjenjuju žene zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, tako da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Od sudionica istraživanja njih 46 posto je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 40 posto suočilo se sa smanjenjem plaće, a kod 28 posto je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme.UIO poručuje da treba jačati mehanizme zaštite svih žena na radnom mjestu, pogotovo onih koje se odlučuju na majčinstvo, te poziva žene da prijavljuju slučajeve diskriminacije, a poslodavce i vlasti na dosljednu provedbu zakona.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.