03.03.2021 10:52
LONDON, 3. ožujka 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a ohrabrile su ih i najave popuštanja restriktivnih mjera u Njemačkoj.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,15 posto, na 6.688 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 14.166 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.853 boda.Na burzama vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, s obzirom da se u mnogim zemljama u svijetu, među ostalim u Njemačkoj, najavljuje popuštanje restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.Najviše su jutros skočile cijene dionica u Britaniji jer će danas biti predstavljen proračun s novim mjerama podrške gospodarstvu.

Ulagači se nadaju i ubrzanju oporavka američkog gospodarstva, najvažnijeg tržišta azijskih izvoznika, kada budu usvojene nove poticajne mjere.U subotu je, naime, Zastupnički dom Kongresa prihvatio prijedlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih poticaja vrijednih ukupno 1.900 milijardi dolara, a ovoga bi tjedna o tome trebao raspravljati i Senat.I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,1 posto.Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 29.559 bodova.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.