02.03.2021 16:05
SISAK, 2. ožujka 2021. (Hina) - Potpisivanjem dodatka ugovoru o partnerstvu u projektu "Poduzetnički krediti 2018. - 2021." i formalno je u ovoj godini nastavljen projekt pomoći malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima na području Sisačko-moslavačke županije.
Kreditna linija utemeljena je 2018. godine i predstavlja najpovoljnije kreditno ulaganje u gospodarstvo na području županije.Uz predstavnike županije, ugovore je potpisalo 13 načelnika općina i gradova, odnosno njihovi opunomoćenici. Partneri u projektu su i osam poslovnih banaka, koje, ovisno o namjeni kredita, odobravaju kamate od 2,3 do 5 posto, a ukupni kreditni fond iznosi 100 milijuna kuna.Subvencije kamata koje odobrava Sisačko-moslavačka županija iznose od jedan do dva posto, a računajući i subvencije jedinica lokalne samouprave, kamate mogu iznositi i do nula posto. Najniži iznos kredita je 50.000 kuna, dok najviši nije ograničen. Rok otplate je 10 godina, uz mogućnost počeka dvije godine.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora napomenuo sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, krediti se mogu koristiti za ulaganja u objekte, opremu, kupnju zemljišta, pa sve do obrtnih sredstava.Natječajima će biti otvoreno 13 kreditnih linija, za koje su ove godine u županijskom proračunu osigurane subvencije od gotovo 13,4 milijuna kuna. Žinić je također napomenuo kako od ukupno 17 jedinica lokalne samouprave na području županije, njih četiri nisu prihvatile uvjete sporazuma. Žinić je rekao da je projekt "Poduzetnički krediti" samo jedna od brojnih poticajnih mjera Sisačko-moslavačke županije, koja će u vremenu kada je potres nanio goleme štete poduzetnicima, mnogo značiti za oporavak gospodarstva i opstanak radnih mjesta, pa čak i novo zapošljavanje.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.