02.03.2021 16:03
ZAGREB, 2. ožujka 2021. (Hina) - Dvije proizvodne tvrtke pokrenule su proizvodnju i zaposlile radnike u bivšem industrijskom kompleksu gospićkog PPK Velebit, koji se time nakon 30 godina vraća u funkciju, a u planu je i da se na vrhu pripadajućih silosa uskoro otvore i novi ugostiteljsko-turistički sadržaji, izvijestili su iz Grada Gospića.
Riječ je o tvrtka Plastruktor, čiji su vlasnici Varaždinci Josip i Monika Šincek, koji su u pokretanje proizvodnje u tom bivšem gospićkom proizvodnom kompleksu, uložili oko četiri milijuna kuna, dok je tvrtka Komarna, u vlasništvu splitskog poduzetnika Sandra Babića, još u procesu dovršetka investicije i tek počinju s radom, ističu na upit Hine iz Grada Gospića.U sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa bivšeg PPK Velebit u Gospiću nalaze se proizvodni pogoni i skladišni prostori te ogromni silosi, koji bi, kako kažu iz Grada, mogli postati nova atrakcija u gradu kada se na njihovom vrhu otvore planirani ugostiteljski sadržaji.Ulganjima tvrtki Plastruktor i Komarna na silosu je izmijenjena sva stolarija, očišćeni prostori, uređen okoliš te su u funkciju stavljeni i skladišni prostori.

Tvrtke Plastruktor proizvodi burobrane i bukobrane te mobilne kućice od recikliranih materijala, za što su na najstarijem europskom sajmu inovacija u Nurnbergu osvojili i zlatno odličje te Grand Prix europske asocijacije inovatora, a prva mobilna kućica je nedavno isporučena iz Gospića u Petrinju, kao donacija za obitelj koja je ostala bez smještaja u potresu.Trenutno zapošljavaju 12 radnika, a taj broj planiraju povećati na 30 zaposlenih, ističu iz Grada Gospića.Tvrtka Komarna, pak, ulaže u prehrambenu industriju i u kompleksu otvara pogon za proizvodnju tortilja, koje bi se, kako se najavljuje, uskoro mogle naći i na policama trgovina.Kako se navodi u priopćenju Grada Gospića, gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša obišli su pogon, a poduzetnici koji u njega ulažu izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s gradonačelnikom i stručnim službama Grada Gospića koji su im cijelo vrijeme bile na raspolaganju. Ovo su dobri primjeri privlačenja investitora koji će otvoriti i nova radna mjesta u proizvodnji i na tome će Grad inzistirati i u budućnosti, jer je otvaranje radnih mjesta u proizvodnji jedini održiv način demografske obnove, poručio je Starčević.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.