02.03.2021 16:02
STOCKHOLM, 2. ožujka 2021. (Hina/dpa) - Švedski proizvođač automobila u kineskom vlasništvu Volvo Cars objavio je u utorak da od 2030. planira prodavati samo električne automobile, signaliziravši okretanje najdinamičnijem segmentu globalnog tržišta.
Svi modeli koji imaju motor s unutarnjim izgaranjem, uključujući hibridna vozila, postupno će se ukinuti, najavila je kompanija."Automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem dugoročno nemaju budućnost", objasnio je glavni tehnološki direktor Henrik Green.Godinu 2030. odabrali su zbog snažne potražnje za električnim automobilima u posljednjim godinama i "čvrstog uvjerenja da se tržište automobila s unutrašnjim izgaranjem sve više smanjuje", objasnio je Green."Da bismo ostali uspješni, potreban nam je profitabilan rast. Stoga smo, umjesto da ulažemo u poslovanje koje se smanjuje, odlučili ulagati u budućnost - električnu i internetsku", naglasio je u priopćenju glavni izvršni direktor Hakan Samuelsson.

Prošle su godine predstavili XC40 Recharge, prvi automobil isključivo na električni pogon, a najavili su i novi model.Do 2025. godine električni automobili trebali bi činiti polovinu globalne prodaje Volvo Carsa, a drugu polovinu hibrdna vozila.Volvo Cars se također planira više usredotočiti na internetsku prodaju, pa će svi potpuno električni modeli biti dostupni samo putem usluge Care by Volvo.Kineski Zhejiang Geely Holding Group kupio je švedsku kompaniju 2010. godine od američkog automobilskog diva Forda, podsjeća agencija dpa.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.