24.02.2021 14:02
TAIPEI, 24. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođači čipova kupuju kamione vode za pogone zbog najavljenih ograničenja u vodoopskrbi tijekom suše koja bi mogla pogoršati problem nedostatne globalne opskrbe čipovima.

Tajvan je ključna karika u globalnom lancu opskrbe kompanija poput Applea, a vlada je najavila da će u četvrtak dodatno smanjiti opskrbu vodom pogona u gradovima na jugu i u središnjem dijelu zemlje, gdje su smješteni vodeći znanstveni centri.Nakon mjeseci rijetkih padalina i neuobičajenog izostanka tajfuna tijekom ljeta, razina vode u nekoliko rezervoara u središnjem i južnom dijelu otoka spustila se ispod 20 posto.„Pripremili smo se za najgori scenarij. Nadamo se da će tvrtke moći smanjiti potrošnju vode za sedam do 11 posto“, rekao je tajvanski ministar gospodarstva Wang Mei-hua.O obzirom na ograničene prognoze kišnih padalina u mjesecima koji dolaze, otok je ušao u kritičnu fazu, izvijestila je tajvanska vodoopskrbna tvrtka.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, najveći proizvođač čipova u svijetu, počeo je ovog tjedna naručivati manje količine vode za opskrbu nekoliko objekata na otoku. Problemi ne utječu na proizvodnju, poručili su.I Vanguard International Semiconductor Corporation i United Microelectronics Corp potpisali su ugovore s kompanijama koje kamionima prevoze vodu i naglasili da smanjena opskrba ne utječe na njihovu proizvodnju.Tajvanske tehnološke kompanije već se dugo žale na kronični manjak vode, koji se pogoršao nakon što su tvornice povećale proizvodnju u uvjetima kinesko-američkog trgovinskog rata.Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Njemačku, već je zatražilo pomoć Tajvana u prevladavanju problema koje nestašica čipova izaziva u autondustriji. Neki su proizvođači, poput Volkswagena, Forda, Toyote i Fiat Chryslera, već bili prisiljeni smanjiti proizvodnju.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.