19.02.2021 12:09
MOSTAR, 19. veljače 2021. (Hina) - Općinski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Ive Bradvice, nekadašnjeg direktora u mostarskome Aluminiju, koji je ugašen prije godinu i pol dana nakon što su gubitci premašili 220 milijuna eura.

Kako se u petak doznaje u županijskom Hercegovačko-neretvanskom tužiteljstvu, sud je ovoga tjedna potvrdio optužnicu koju je ovo tužiteljstvo podiglo početkom veljače. "Možemo potvrditi da je potvrđena optužnica protiv nekadašnjeg direktora Aluminija iz Mostara Ive Bradvice za nesavjestan rad u službi", pojasnila je glasnogovornica Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ana Rajić. Bradvica je bio čelu Aluminija od kraja 2010. do 2013. godine. Tužiteljstvo HNŽ-a tereti ga da je oštetio mostarsku kompaniju tako što je prihvatio nepovoljniju ponudu o razmontiranju Tvornice glinice, čime je oštetio nekadašnji mostarski gigant za više od milijun eura.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije, po riječima glasnogovornice Rajić, nastavlja istrage u drugim predmetima povezanim sa zloporabama u mostarskom Aluminiju. Ova kompanija prestala je s radom u srpnju 2019. godine, nakon što su dugovanja i gubitci premašili 220 milijuna eura. Suvlasnici mostarskog Aluminija, Federacija BiH s 44 posto, koliko imaju i mali dioničari, te hrvatska Vlada s 12 posto udjela, prošle godine su iznajmili dio pogona ove kompanije izraelskoj grupaciji M.T. Abraham. U pogonima Ljevaonice proizvodnja je ponovno pokrenuta u studenom prošle godine, te je ponovno zaposleno bivših 170 radnika.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.