16.02.2021 07:29
ZAGREB, 15. veljače 2021. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u veljači će prvi put organizirati polaganje stručnih ispita online, a bit će to ispit za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja, najavljeno je u ponedjeljak iz Hanfe.
Iz Hanfe ističu i kako su u tijeku pripreme za organizaciju online obrazovnog programa i ispita i za područje tržišta kapitala, mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava. "Takav način polaganja ispitanicima će, osim epidemiološke sigurnosti, donijeti i brojne druge pogodnosti, poput bržeg i jednostavnijeg izlaska na ispit s uštedom vremena i bez troškova putovanja, mogućnost organizacije češćih ispitnih rokova te bržu objavu rezultata ispita", navodi se u priopćenju Hanfe.

Ističu i kako su vezi s digitalizacijom cjelokupnog procesa tih ispita u završnoj fazi priprema za realizaciju i online prijava za ispit, a detaljnija obavijest o tome bit će objavljena na internetskoj stranici Hanfe kada se za to ostvare tehničke i operativne pretpostavke. Hanfa je i tijekom prošle, pandemijske godine održala kontinuitet organizacije ispita te je, uz iznimne mjere predostrožnosti i poštivanje svih epidemioloških mjera, održano šest ispitnih rokova, za oko 700 kandidata. Od toga su tri ispitna roka bila za provjeru znanja iz područja distribucije osiguranja i reosiguranja, a tri za provjeru znanja iz područja tržišta kapitala, mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava.

Najveći interes, zbog same prirode posla, uvijek se bilježi za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja pa je tako u prošloj godini tim ispitima pristupilo čak 658 kandidata, a ostatak se odnosio na ostala područja, navode iz Hanfe. Napominju i kako su prošli tjedan, 11. veljače na snagu stupile izmjene i dopune Pravilnika o stručnosti i primjerenosti distributera osiguranja i distributera reosiguranja i upisu u registar (Narodne novine, broj  9/21) kojim je omogućeno polaganje ispita online.

Zainteresirani za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili reosiguranja svoje će prijave Hanfi moći slati od 17. veljače, a iz Hanfe najavljuju početak online ispita krajem veljače.  "Početak održavanja ispita online za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili reosiguranja bit će već krajem veljače 2021., a ispiti će se prijavljivati na dosadašnji način", navodi se uz ostalo u priopćenju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.