12.02.2021 06:58
ZAGREB, 11. veljače 2021. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) u četvrtak je priopćio da ulaganjem u obveznice 2016. nije počinio štetu ni jednom dioničaru, a niti državnom proračunu, reagirajući na tvrdnje malog dioničara koji ih na zagrebačkom Trgovačkom sudu tuži zbog isplate umanjene dividende dioničarima i oštećivanja države.
Na tom je sudu u četvrtak održano pripremno ročište nakon tužbe dioničara HT-a Boška Bojanovića u kojoj stoji da je HT krajem 2016. kupio obveznice Deutsche Telekoma International Finance B.V. (DTIF) registriranog u Nizozemskoj vrijednih 125 milijuna eura ili oko 925 milijuna kuna. U tužbi se navodi da je to bila transakcija kojom se umanjuje porezna osnovica za iznos od gotovo milijardu kuna, s ciljem smanjenja ostvarene dobiti kao i smanjenja iznosa za isplatu dividende dioničarima, uključivši i Fond hrvatskih branitelja.

"Obveznice su iskupljene u travnju 2020. godine u punom iznosu te nema nikakve dvojbe da je predmetno ulaganje dobra investicija kojom ni u kojem slučaju nije počinjena šteta ni jednom od dioničara, a niti državnom proračunu. Dapače, konkretno ulaganje je doprinijelo održavanju vrijednosti kompanije. Pritom, upravljanje novcem što uključuje i kupnju obveznica ili bilo kojih drugih financijskih instrumenata ne utječe na dobit kompanije koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima", navode u HT-u. Ističu i kako je činjenica da je kompanija u prosincu 2016. uložila 125 milijuna eura u obveznice transparentno objavljena.Sljedeće ročište u ovom slučaju Trgovački sud zakazao je za 12. travnja.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.