08.02.2021 07:39
LONDON, 5. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Regulatori u EU uočili su pojačanu trgovinu dionicama na internetu u posljednje vrijeme, ističući da je val krenuo prije pomutnje koju su prošlog tjedna izazvali mali ulagači pariranjem hedge fondovima na Wall Streetu u borbi za dionice GameStopa.
Mali ulagači na platformi Reddit podigli su prašinu prošlog tjedna kupnjom dionica američkog lanca trgovina video-igricama, čiju su cijenu hedgefondovi spuštali kontroverznom metodom 'shortanja'. Trgovci su posuđivali dionice i prodavali ih u očekivanju pada cijena i potom otkupljivali, vraćajući dionice vlasniku i zadržavajući razliku u cijeni.Mali su im ulagači kontrirali, podižući cijenu dionica GameStopa i nekih drugih kompanija koje su u prigodnom trenutku planirali prodati. I ta je taktika dobro poznata Wall Streetu.

Neki su zatečeni hedge fondovi pretrpjeli teške gubitke, digitalna platforma Robinhood zabranila je kupnju dionica, a male ulagače počelo se optuživati da manipuliraju tržištem. Američka ministrica financija Janet Yellen najavila je da će s regulatorima temeljito proučiti što se dogodilo a zbivanja su privukla pozornost i u Europi koja je također bilježila povećani obujam transakcija. Europski regulatori 'pročešljali' su ih kako bi otkrili izvor vala kupnje koji je krenuo puno prije prošlotjedne navale malih ulagača na Wall Street."Pomno pratimo nova kretanja i procjenjujemo treba li supervizija poduzeti dodatne mjere", izjavio je u četvrtak na webinaru u organzaciji Afore Consultinga predsjedatelj Europske agencije za vrijednosnike i tržišta (ESMA) Steven Maijoor.

Podaci trenutno pokazuju da su mali ulagači u Francuskoj od ožujka učetverostručili kupnju dionica kompanija velike tržišne vrijednosti, a ukupna je vrijednost transakcija utrostručena, naveo je Maijoor. Brojke belgijskog regulatora upućuju na zaključak da su pojačano ulagali u prvom redu mladi ulagači, dodao je čelnik ESMA-e."Prijeti opasnost da je veliki dio nove aktivnosti špekulativan, uz pokušaje malih ulagača da zarade na tržišnim oscilacijama", upozorio je. "Podjednako zabrinjava pomisao da su možda odlučili trgovinom na burzi kratiti vrijeme u lockdownu", dodaje. Zabrinjava i veliki "cjenovni balon" bitcoina u drugoj polovini 2020., ali teško je reći ima li veze s pojačanom trgovinom tradicionalnim financijskim instrumentima, poput dionica, kaže čelnik ESMA-e. "I dalje ćemo pozorno pratiti što se događa", naglasio je.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.