01.02.2021 07:40
ZAGREB, 29. siječnja 2021. (Hina) - S obzirom na nastavak pandemije covida-19, Hanfa neće poduzimati nadzorne mjere prema izdavateljima koji svoj godišnji izvještaj za 2020. godinu ne objave u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), čija je obvezna primjena trebala započeti u ovoj godini, priopćila je Hanfa u petak.
To znači da će izdavatelji iznimno u 2021. godini svoje godišnje izvještaje za 2020. moći objaviti najkasnije do 30. travnja ili u PDF formatu zajedno s XLS formatom ili u ESEF-u, već prema odabiru samog izdavatelja. Hanfina odluka o izuzeću temelji se na dogovoru Europskog parlamenta i Vijeća da se državama članicama pruži mogućnost odgode primjene ESEF-a za još ovu godinu. Cilj je tog dogovora omogućiti izdavateljima da zbog utjecaja pandemije bolesti covid-19 usmjere svoje aktivnosti na druge aspekte svog poslovanja.

Naime, objašnjavaju u Hanfi, postojeće zakonske odredbe (Zakon o tržištu kapitala i Direktiva o transparentnosti) i europski regulatorni standardi (Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire ESMA-e) izdavateljima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište, nalažu objavu godišnjih izvještaja za 2020. godinu u ESEF formatu.

Sastavljanjem godišnjih izvještaja u ESEF-u (odnosno u XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) formatu) uz primjenu XBRL-a (eXtensible Business Reporting Language), koji je strojno čitljiv format i omogućava automatsko spremanje velike količine informacija, dodatno će se olakšati dostupnost, analiza i usporedivost financijskih izvještaja izdavatelja na burzi, kažu u Hanfi.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.