01.02.2021 07:28
NEW YORK, 29. siječnja 2021. (Hina/Reuters/dpa) - Digitalna tvrtka za trgovinu dionicama Robinhood pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svježeg kapitala nakon što je zabranila kupnju dionica kojom su trgovci-amateri nanijeli teške gubitke hedge fondovima.
Robinhoodovi ulagači, financijske tvrtke Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak navečer i ponudili digitalnoj tvrtki hitnu financijsku podršku, izvijestio je The New York Times. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. "Drago nam je što s vama možemo podijeliti vijest da smo od svojih dioničara prikupili više od milijardu dolara svježeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast", izvijestila je u priopćenju poslanom elektronskom poštom glasnogovornica Robinhooda. Kompanija je posegnula i za kreditnom linijom kako bi nakon ukidanja zabrane imala na raspolaganju dovoljno novca.

Robinhoodova aplikacija za trgovinu dionicama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupnju dionica lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih. Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili kupovati dionice Gamestopa kako bi im podigli cijenu. Time su željeli kontrirati hedge fondovima koji su uložili velik novac u špekulacije s padom njezine cijene. Fondovi su se služili taktikom 'short-sellinga', posuđujući dionice GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cijene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj cijeni. Razliku su trebali zadržati i vratiti posuđene dionice. 

Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući dionice GameStopa i podižući im cijenu, kojom se danas trgovalo po 325 dolara. Prije nešto više od tri tjedna iznosila je nešto više od 18 dolara. Fondovima su zaprijetili ogromni gubici, a Robinhood je zabranio kupnju dionica GameStopa, ali i lanca kinodvorana AMC, Blackberryja i Nokije. Robinhood nije usamljen u zabrani. Televizijska kuća CNBC izvijestila je da je za istom mjerom posegnula i brokerska kuća Interactiv Brokers. Regulator tržišta SEC upozorio je u petak da će "pomno analizirati poteze reguliranih tvrtki koji bi mogli dovesti u lošiji položaj ulagače ili na drugi način neprimjereno ograničiti njihovu sposobnost da trguju određenim vrijednosnicama". Robinhood je danas ublažio ograničenja trgovine i cijena GameStopove dionice ponovo je porasla.

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.