29.01.2021 07:54
ZAGREB, 28. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u četvrtak da je u okviru mjera pomoći gospodarstvu zbog covida-19, s 50 na 90 posto povećala visinu pokrića osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, dok je uvjet minimalnog potrebnog dijela izvoznih prihoda smanjila s 20 na 10 posto.

Za sve posredne izvoznike, odnosno dobavljače izvoznika omogućeno je korištenje tog osiguranja ako ostvaruju najmanje 20 posto udjela prihoda prodajom izvoznicima (dosadašnji je uvjet bio 40 posto), a tu mogućnost osiguranja poduzetnici mogu koristiti za kredite odobrene putem 13 banaka. HBOR je omogućio i subvencioniranje troška premije osiguranja.

Za Program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika kažu da omogućava jednostavno i brzo odobrenje kredita jer banke kao osiguranici, prema unaprijed dogovorenim uvjetima, odobrene kredite za likvidnost izvoznicima i posrednim izvoznicima mogu uključiti u portfelj kredita, za koji sada HBOR preuzima do 90 posto rizika povrata. Izvoznici su pritom definirani kao poslovni subjekti koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 10 posto prihoda od izvoza, a posredni izvoznici kao oni koji su najmanje 20 posto prihoda ostvarili od prodaje izvoznicima.

U osigurani portfelj moguće je uključiti kredit u visini dvostrukih godišnjih rashoda za plaće korisnika kredita, ili kredit u iznosu do 25 posto ukupnog prihoda poduzeća u 2019. "Uz sve to, HBOR je u 2020. u okviru covid mjera odobrio gotovo 1,3 milijarde kuna kredita, a zahvaljujući HBOR-ovom osiguranju portfelja kredita banke su poduzetnicima odobrile više od milijardu kuna kredita za likvidnost.

Subvencijom troškova premije osiguranja snizit ćemo poduzetnicima troškove financiranja, a vjerujem da će i značajno povećanje udjela rizika koje HBOR preuzima dodatno potaknuti banke na odobrenje kredita i pomoći očuvanju likvidnosti naših poduzetnika te radnih mjesta", izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko. Dodatno, za poduzetnike i kredite kod kojih model portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost izvoznika nije primjenjiv, uvedena je i mogućnost odobrenja pojedinačnog osiguranja kredita.

Kada je riječ o subvencioniranju troškova premije osiguranja kredita, iz HBOR-a objašnjavaju da izvoznici i posredni izvoznici koji u razdoblju od 31. ožujka 2020. do zadnjeg dana mjeseca koji prethodi podnošenju zahtjeva nisu smanjili broj zaposlenih za više od 20 posto ako su veliki poduzetnici, ili više od 50 posto ako su mali i srednji poduzetnici te nemaju dospjelih nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja, mogu koristiti mogućnost subvencioniranja troškova premije osiguranja. Zaključno, iz HBOR-a iznose da su za provedbu tog programa od Europske komisije dobili odobrenje do 31. lipnja 2021., a što su morali tražiti jer su uvjeti programa osiguranja povoljniji od tržišnih.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.