22.01.2021 08:26
ZAGREB, 21. siječnja 2021. (Hina) - Grupa Končar u 2021. planira ostvariti poslovne prihode od 3,4 milijarde kuna ili 10 posto više u odnosu na 2020., a u fokusu kompanije bit će rast izvoza te portfelj digitalnih rješenja, istaknuo je u četvrtak na on-line brifingu za novinare predsjednik Uprave te kompanije Gordan Kolak.
Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, kako je kazao, planiraju se u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je 23 posto više u odnosu na procjenu za prošlu godinu. Znatni utjecaj na povećanje prihoda na domaćem tržištu, kako objašnjavaju u kompaniji, ima planirana isporuka vlakova za HŽ Putnički prijevoz. Naime, HŽ Putnički prijevoz i Končar-Električna vozila potpisali su u studenome lani ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, vrijedan 844,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega 85 posto novca dolazi iz Kohezijskog fonda EU.  Krajnji rok isporuke svih vlakova je prosinac 2023. godine. 

U izvozu je planiran daljnji rast prihoda na 1,9 milijardi kuna, pa bi njegov udjel u ukupnim prihodima od prodaje iznosio 59 posto. Pritom se najviše planira izvoziti u Njemačku, Austriju, Latviju, BiH, Mađarsku, Makedoniju i Ujedinjene Arapske Emirate. Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. je 3,1 milijardu kuna, s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu.Kolak je istaknuo da je rast izvoza u fokusu kompanije jer je "izvoz ključan preduvjet dugoročnog opstanka".

U prošloj je godini, kako je naveo, Grupa ostvarila prihode od prodaje od gotovo 3 milijarde kuna, od čega se na izvoz odnosi više od 60 posto. Rekao je i da je Končar grupa ostvarila planirano i značajan napredak u kontekstu prihoda i dobiti u odnosu na 2019. i u uvjetima pandemije, no da ne može još izaći s konkretnim brojkama zbog pravila Zagrebačke burze. Preliminarni rezultati poslovanja bit će objavljeni krajem veljače. Kao najveći potencijal za kompaniju prepoznaju tržišta EU, prvenstveno skandinavske zemlje, a veliki potencijal vide i na tržištima Afrike. Po Kolakovim riječima, naglasak će u sljedećih desetak godina biti na digitalizaciji, a u tom kontekstu Končar će se snažno fokusirati na taj digitalni portfolio usluga i rješenja. "Smatramo da će se cjelokupni elektroenergetski sustav sutra zasnivati na upravljanju na daljinu", istaknuo je Kolak.

Na novinarski upit vezano uz istupanje pojedinih velikih članica iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Kolak je rekao da Končar nije članica HUP-a i u tom kontekstu ne želi ulaziti u aktivnosti koje se odvijaju tamo. "Končar razmišlja o tome da se i aktivnije uključi u djelovanje i drugih udruženja, izuzev Hrvatskih izvoznika. Da li će i na koji način se Končar uključiti u djelovanje HUP-a ili neke druge institucije, to će vrijeme pokazati, ali prije svega će ovisiti o svrsi i ciljevima takvih udruženja", istaknuo je.

Na pitanje što je s prodajom nekretnine u Beogradu rekao je kako su u protekloj godini pokrenuli otvoreni natječaj za prodaju nekretnine u tom gradu. Končar, naime, ima poslovni prostor u centru Beograda koji nije u funkciji proizvodnje i plasmana proizvoda i usluga te je namjera da ga se proda, pojasnio je te dodao kako planiraju prodati i sve druge prostore koji nisu u funkciji "core businessa", a fokusirati se na jačanje i modernizaciju i jačanje infrastrukture koja je u funkciji razvoja 'core proizvodnih kapaciteta'. "To će biti naš fokus i uskoro ćemo pred Nadzorni odbor izaći sa strategijom daljnjeg ulaganja, odnosno dezinvestiranja u određene nekretnine", istaknuo je.Inače, Grupa Končar ove godine obilježava 100 godina poslovanja.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.