04.01.2021 09:23
ZAGREB, 31. prosinca 2020. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda te zaposliti 88 radnika.
Preuzimanje imovine bivše Meggleove mljekare u Osijeku, kako se navodi u priopćenju Fortenove, realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom s tvrtkom Meggle Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda. Sirovinu za osječku mljekaru Belju isporučivat će 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka. Cijena mlijeka je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina, navode iz Fortenove napominjući kako će Belje plus proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s količinama isporučenog mlijeka. "U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti", rekao je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Fortenova grupa je ovu akviziciju, kako je kazao, realizirala ciljano i u pravom trenutku. Osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku, rekao je Peruško. "Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine", poručio je.

Predsjednik uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak izrazio je zadovoljstvo što se kontinuitet proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku i Slavoniji nastavlja. "Postizanjem dogovora o prodaji imovine Fortenova grupi i Belju, Meggle Hrvatska i Meggle Grupa omogućili su nastavak proizvodnje i nastavak otkupa sirovog mlijeka od kooperanata. I to potvrđuje da smo, kao što smo najavili i inicijalno obećali, restrukturiranje poslovanja proveli maksimalno odgovorno i socijalno osjetljivo. Na vrijeme i u cijelosti ispunili smo sve obveze prema zaposlenima, kooperantima i svim našim drugim partnerima", izjavio je. Zahvalio je sindikatima, gradskim i županijskim vlastima kao i Ministarstvu poljoprivrede te lokalnoj zajednici na suradnji u ovom procesu i u prethodnim godinama. "Iako u manjem opsegu nastavljamo poslovanje u Hrvatskoj na isti način kao i do sada – ostajemo odgovoran poslodavac, pouzdan poslovni partner i aktivan član zajednice", poručio je.

Predsjednik Uprave Belja plus Andrej Dean istaknuo je da Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljaju s proizvodnjom ABC sira, a u Osijeku pokreću proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije, naveo je. "Imamo tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda", istaknuo je Dean. Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu, a uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.