31.12.2020 08:47
LJUBLJANA, 30. prosinca 2020. (Hina) - Nova Ljubljanska banka (NLB)  završila je akviziciju Komercijalne banke Beograd (KBB), treće po veličini u Srbiji, nakon što je na natječaju u sklopu privatizacije državne imovine bila odabrana kao najpovoljniji ponuđač.
Vodstvo najveće slovenske banke krajem veljače ove godine s vladom Republike Srbije potpisalo je ugovor o kupnji 83,23 postonog udjela u KBB-u za 387 milijuna eura. U međuvremenu je za realizaciju posla dobivena suglasnost financijskih regulatora u Srbiji, Sloveniji i EU-u, navodi u srijedu ljubljansko "Delo".

NLB je i ranije bila prisutna na srbijanskom financijskom tržištu, na kojem će nakon konsolidacije s novom akvizicijom imati oko 12 posto udjela temeljem veličine bilance, Vjerojatno će biti druga najveća banka u Srbiji, navode slovenski mediji, a povećat će i tržišni udjel u BiH i Crnoj Gori, gdje Komercijalna banka Beograd ima svoje poslovnice.

Tom je akvizicijom NLB  grupa svoju bilancu poovećala za gotovo četvrtinu, na 18,7 milijardi eura, kreditni portfelj za 1,8 milijardi, a depozite za 3,3 milijarde, navode slovenski mediji.NLB grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 105 milijuna eura čiste dobiti, što je 36 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, a u idućoj računa s rastom kamatnih i nekamatnih prihoda.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.