30.12.2020 08:49
ZAGREB, 29. prosinca 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u utorak je izvijestila da će zbog brexita iz njenih registara biti izbrisano više od 800 upisanih reguliranih subjekata iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Gibraltara.
Kako je navedeno u priopćenju, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) od 1. siječnja iduće godine se smatra trećom zemljom u odnosu na države članice EU-a, zbog čega će doći do izmjene u Hanfinim registrima u vezi s pružateljima financijskih usluga iz UK i Gibraltara.

"Hanfa će 1. siječnja 2021. obrisati iz svojih registara preko 800 upisanih reguliranih subjekata sa sjedištem u UK-u i Gibraltaru, a koji su do tada bili ovlašteni pružati usluge i/ili obavljati aktivnosti u Republici Hrvatskoj temeljem EU putovnice, kao i 57 alternativnih investicijskih fondova koji su bili notificirani za marketing u RH", istaknuli su iz Hanfe. Pritom, navedeno je, riječ je o 167 društava iz UK-a te tri iz Gibraltara notificirana za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, zatim o 59 društava za upravljanje fondovima iz EU-a, 110 društava za (re)osiguranje iz UK-a i podružnica EU društava za (re)osiguranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, pet društava za (re)osiguranje iz Gibraltara i podružnica EU društava za (re)osiguranje u Gibraltaru, 464 distributera osiguranja iz UK-a te jednom distributeru osiguranja iz Gibraltara.

U skladu s navedenim, Hanfa na svojim internetskim stranicama objavljuje popise, to jest registre, onih pružatelja usluga iz drugih država članica EU-a za koja je zaprimila obavijest o namjeri izravnog pružanja usluga u RH, kao i popise (registre) onih pružatelja usluga iz drugih država članica koji svoje usluge pružaju preko podružnica u RH.

"Kako Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) od 1. veljače 2020. više nije država članica EU-a te će s 1. siječnjem 2021. postati treća zemlja u odnosu na države članice Unije, Hanfa donosi informacije u vezi s postupanjem s registrima gdje su navedeni pružatelji usluga iz UK-a i Gibraltara koji na području RH izravno pružaju svoje usluge na temelju putovnice. Ne postoji niti jedan subjekt iz UK ili Gibraltara koji na temelju podružnice pruža usluge na području RH pa takve registre Hanfa neće trebati ažurirati", stoji u Hanfinom priopćenju.

Sporazumom o povlačenju iz Europske unije, ratificiranom u Europskom parlamentu 29. siječnja 2020., definirano je prijelazno razdoblje - od 1. veljače do 31. prosinca 2020. godine - tijekom kojeg društva iz UK-a, koja su do 31. siječnja 2020. notificirana za prekogranično pružanje usluga u RH, mogu nesmetano pružati usluge na temelju EU putovnice te se tijekom prijelaznog razdoblja na takva društva primjenjuje pravo EU-a. Nakon isteka tog prijelaznog razdoblja, društva iz UK-a to više neće biti u mogućnosti te će svoje poslovanje morati prilagoditi činjenici da će od 1. siječnja 2021. biti u statusu društava iz treće zemlje prema državama članicama EU-a, istaknuli su iz Hanfe.

Popis subjekata iz UK-a i Gibraltara koje će Hanfa od 1. siječnja 2021. obrisati iz svojih registara i koji više neće biti u mogućnosti na području RH pružati svoje usluge na temelju EU putovnice mogu se pronaći na internetskoj stranici Hanfe. Iz hrvatske regulatorne agencije podsjećaju da je 24. prosinca ove godine Europska komisija postigla sporazum s UK-om u pogledu buduće suradnje s Unijom. Tako Sporazum o trgovini i suradnji obuhvaća tri područja - sporazum o slobodnoj trgovini, partnerstvo u vezi sa zaštitom građana te dogovor u vezi s upravljanjem.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.