18.12.2020 07:44
FRANKFURT, 17. prosinca 2020. (Hina/dpa) - Banke u eurozoni trebaju se suzdržati od isplate dividende ili ih minimizirati barem do kraja rujna 2021. kako bi sačuvale svoje financije za slučaj da pandemija ponovno iznenadi gospodarstva, poručila je Europska središnja banka (ECB).
"Iako su se makroekonomske prilike poboljšale a neizvjesnost u gospodarstvu povezana s pandemijom covida 19 smanjila od ožujka 2020., razina neizvjesnosti i dalje je povišena i utječe na sposobnost banaka da prognoziraju svoje srednjoročne kapitalne potrebe", ocjenjuje ECB.

Banke su o novim smjernicama obaviještene pismom poslanim u utorak.Smjernice su blaže od dosadašnjih, kojima se banke pozvalo da ove godine uopće ne isplaćuju dividende."U reviziji preporuke ECB priznaje da je smanjena neizvjesnost u makrogospodarskim projekcijama", stoji u priopćenju. Tražeći od banaka da se suzdrže od isplate dividendi, središnja banka nada se da će izgledi biti veći da će banke imati dovoljno sredstva za kreditiranje kompanija ako se nađu u financijskim problemima zbog pandemije. Iako se situacija u gospodarstvu čini boljom u posljednje vrijeme, u ECB-u napominju da golema financijska potpora vlada i činjenica da neki problemi izađu na vidjelo tek kasnije podrazumijevaju da je još prerano za pretpostavku da je nevoljama došao kraj.

ECB je postavio smjernice za dividende i pozvao banke koje planiraju isplatu dividende ili otkup dionica da budu sigurne da su profitabilne prije no što se odluče za takve korake.Banke koje donesu takve odluke moraju se prvo konzultirati s regulatorima, napominje se u izvješću. Mnoge su banke ove godine ojačale rezerve i tvrde da je isplata dividende jedini način da se zadrže snažna ulaganja, objašnjava dpa.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.